Logo
Vytlačiť túto stránku

Všimli sme si: Otázniky nad zonáciou Národného parku Muránska planina

Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti zverejnilo informáciu, že zonácia Muránskej planiny sa stáva realitou, pretože vláda tento týždeň schválila nariadenie, ktorým sa vyhlasuje Národný park Muránska planina, jeho zóny a ochranné pásmo. Rozhodnutím vlády sa Národný park Muránska planina po národných parkoch Slovenský raj a Pieniny stane podľa envirorezortu tretím, ktorý prešiel náročným procesom zonácie.

Doporučený Bezzásahový režim na Fabovej holi, ktorá je súčasťou Národného parku Muránska planina Foto: Jozef Marko Bezzásahový režim na Fabovej holi, ktorá je súčasťou Národného parku Muránska planina

„Schválením zonácie Nároného parku Muránska planina sa stanovili jasné pravidlá využívania územia, ktoré zároveň podporia zachovanie prirodzených procesov na jeho významnej časti a zabezpečí sa priaznivý stav predmetov ochrany, ktorými sú prioritné biotopy európskeho a národného významu, biotopy druhov rastlín i živočíchov európskeho a národného významu. Nariadenie vlády bude účinné od 1. októbra 2022.

Prijatím nariadenia vláda spravila tiež krok pre ochranu symbolu slovenských hôr, hlucháňa hôrneho. Práve pre nedostatočnú ochranu tohto druhu Súdny dvor Európskej únie v júni vyhovel žalobe Európskej komisie proti Slovensku a konštatoval porušenie smernice o ochrane prirodzených biotopov a voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Michala Kiču, ktorý materiál predložil na rokovanie vlády, vyhlásením zón a ochranného pásma Národného parku Muránska planina sa Slovensko snaží odvrátiť hrozbu sankcií zo strany Európskej komisie. Oblasť Muránskej planiny je totiž významnou súčasťou jadrovej časti populácie tohto druhu.

Celková výmera národného parku a ochranného pásma sa síce zníži, ale výrazne sa rozšíri bezzásahová zóna, ktorá je kľúčová práve z hľadiska biotopov hlucháňa hôrneho. Výmera zóny A s piatym stupňom ochrany sa zvýši zo súčasných 2 619 hektárov na 7 621,94 ha. V zóne B na výmere 4901,52 ha bude platiť štvrtý stupeň ochrany, v zóne C na výmere 5987,79 ha bude platiť tretí stupeň a v zóne D na výmere 4,80 ha bude platiť druhý stupeň ochrany. V ochrannom pásme bude v zásade platiť druhý stupeň ochrany, s výnimkou iných chránených území a ich ochranných pásiem, na ktorých platí vyšší stupeň ochrany podľa osobitných predpisov,“ uvádza v statuse na sociálnej sieti ministerstvo životného prostredia.

V diskusii k tomuto statusu envirorezortu sa objavilo aj niekoľko diskusných príspevkov s otáznikmi, ktoré sa týkajú bezzásahu ako vhodného biotopu pre hlucháňa hôrneho, významu a rozsahu bezzásahového režimu v národnom parku a nesúhlasu vlastníkov a dedičov pôdy v národnom parku s takýmto spôsobom zonácie. Komentáre tých, ktorí bezvýhradne podporujú takzvanú reformu národných parkov ale znova potvrdzujú, že vecnú diskusiu na túto tému považujú vlastne za úplne zbytočnú...

Jozef Marko

Prečítané: 1279
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.