Logo
Vytlačiť túto stránku

Dva pokusy s dubom zimným v Lesoch mesta Podolínec: Jeden je prírodný a druhý lesnícky

Klimatická zmena núti o budúcnosti lesov premýšľať nielen prírodu, ale aj lesníka. V roku 2019 sme založili pokus a do porastu v podolínskych mestských lesoch v Spišskej Magure sme vysadili pár stoviek sadeníc duba zimného, teda dreviny južnejších oblastí a nižších nadmorských výšok, dreviny vyslovene netypickej pre naše lesy. Predpokladali sme, že o pár desaťročí za našim dubom prídu aj preň vhodné klimatické podmienky.

Doporučený Ilustračné foto: FB profil Ing. Pavla Homolu Ilustračné foto: FB profil Ing. Pavla Homolu

Že sme uvažovali správne nám toho roku potvrdila aj samotná príroda. Do starej jedliny s prímesou buka, javora, borovice, smreka, jarabiny a neviem čoho všetkého okrem duba k tomu, si nasiala vlastné malé duby. Najbližšie porasty s dubom sú však vzdialené na kilometre ďaleko. Ktorý vták či veverica ich ku nám doniesla, nie je podstatné.

Zaujímavé je, ako si príroda pomaly a nenápadne sama manažuje zmenu drevinového zloženia lesov. A to nielen v pomere zastúpenia listnatých a ihličnatých pôvodných drevín, ale aj postupným zavádzaním a testovaním nových druhov v nových podmienkach a na novom území. V každom prípade bude veľmi zaujímavé sledovať paralelný vývoj týchto dvoch rovnakých pokusov, jedného prírodného a jedného ľudského, lesníckeho.

Ing. Pavel Homola

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

Prečítané: 1368
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.