Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov po zničujúcom požiari v národnej prírodnej rezervácii: Je skutočne vhodná pasívna ochrana prírody?

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti konštatuje, že je zničený ďalší z národných prírodných klenotov, dokonca s biotopmi európskeho významu - Národná prírodná rezervácia Kút, zapísaná v Štátnom zozname osobitne chránených častí prírody Slovenskej republiky od roku 1991. Opäť sa štátnej ochrane prírody nepodarilo ochrániť to, čo majú ochraňovať v 4. stupni ochrany.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

ÚNIA sa v statuse pýta, v čom tkvie príčina tohto zlyhávania ochrany prírodných cenností okrem chronicky známych vecí: "to tí nezodpovední vypaľovači"? Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade: „Dodal, že aktuálne je v podhorí veľmi sucho, či už v lese alebo na lúkach, kde je aj dosť vysoká tráva. Je to potom ako zápalná šnúra, stačí malý ohník alebo len odhodená cigareta, fúkne vietor a začne sa to veľmi rýchlo šíriť.“

„Vysoká tráva na lúkach ako zápalná šnúra? Teraz, skoro na jar? Aká môže byť na poľnohospodársky udržiavanej lúke "vysoká tráva", ktorá je vysušená ako zápalná šnúra? Ledaže by sa na lúkach nekosilo alebo nepáslo, lebo sa zakazovalo alebo ekologicky obmedzovalo a ekonomicky neoplatilo.

Nuž, nie sú tu potom ohne aj preto, že to ochranári nevhodne, pasívne ochraňujú, bez obozretnosti vzniku možných rizík, akým bezpochyby oheň je? Akú prevenciu teda ochranári robia, ak vidia a vedia o takýchto horľavých náložiach, ktoré pre nútené ponechávanie dreva v horách sú rozšírené aj v slovenských lesoch?,“ píše okrem iného ÚNIA na sociálej sieti a pridáva link na komentovaný článok, uverejnený na portáli Teraz.sk.

Link na celý článok:

https://www.teraz.sk/.../popradhasi.../622544-clanok.html...

 

Naposledy zmenené: utorok, 29 marec 2022 06:46
Prečítané: 1516
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.