Logo
Vytlačiť túto stránku

Svetlý príklad v štátnych lesoch

Prieskum verejnej mienky agentúry FOCUS pre Transparency International v roku 2006 ukázal, že len okolo sedem percent tých, ktorí vedia o trestných činoch, sú ochotní dané správanie oznámi. Na pracovisku medzi ne patrí strach z odvety v rôznych podobách – funkčná degradácia, zníženie platu či nepriznanie odmeny, prípadne rozviazanie pracovného pomeru.

 

K jedným z tých mála, ktorí sú ochotní upozorni na nevhodné praktiky na pracovisku, patrí aj Ján Mičovský zo štátneho podniku Lesy SR, ktorý patrí medzi najväčších verejných zamestnávateľov na Slovensku.

 

Ján Mičovský sa pokúšal rieši problematické riadenie v tomto štátnom podniku najprv interne, vedenie ho však ignorovalo. Preto v júni tohto roka napísal generálnemu riaditeľovi Jozefovi Minďášovi otvorený list, v ktorom upozornil napríklad na nevýhodné predaje majetku a nevýhodné prenajímanie poľovných revírov.

 

Podobný názor na riadenie tohto štátneho podniku mali aj ďalší zamestnanci – stovky zamestnancov totiž v spontánnej reakcii vyjadrilo podporu otvorenému listu, čím upozornili premiéra a ministra pôdohospodárstva na klientelizmus pri hospodárení v tomto podniku.

 

Zároveň bolo na Okresnej prokuratúre v Banskej Bystrici podané trestné oznámenie vo veci spáchania trestného činu nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom. Celkovo poukázali na 27 prípadov podozrivého nakladania s majetkom v Lesoch SR. Zoznam na štyroch stranách poukazuje na dlhodobé úniky peňazí zo zadlženého štátneho podniku.

 

Na túto aktivitu nadviazali štátni lesníci spustením celoslovenskej petície proti zneužívaniu lesov na Slovensku a za ich odborné a transparentné obhospodarovanie bez koristníctva, bez politického vplyvu a vplyvov lobistických a záujmových skupín.

 

Premiér Robert Fico následne rozhodol o odvolaní riaditeľa štátneho podniku Lesy SR a celého vedenia. Predpokladáme, že sa tak rozhodol aj na základe informácií, ktoré sa dostali na verejnos vďaka občianskej statočnosti Jána Mičovského. Rozhodnutím odvola vedenie daného štátneho podniku tak premiér Robert Fico de facto uznal výhrady formulované Jánom Mičovským a následne aj jeho kolegami. Z funkcie boli odvolaní aj rozvojovo-technický riaditeľ, ekonomický a obchodný riaditeľ štátneho podniku Lesy SR.

 

Transparency International preto navrhuje Jána Mičovského na štátne vyznamenanie Rad ¼udovíta Štúra, ktoré každoročne udeľuje prezident Slovenskej republiky.

 

Nominova ho môže vláda, ktorú sme na túto aktivitu vyzvali formou zaslaného otvoreného listu. Ján Mičovský je totiž príkladom zamestnanca, ktorý sa osobne zasadil za zvýšenie transparentnosti v štátnom podniku a preukázal tým občiansku statočnos.

 

Je dnes na vláde, aké hodnoty správania sa verejného sektora bude presadzova – či odmení etické správanie Jána Mičovského a vyšle tak signál, že správa eticky sa oplatí, alebo bude ďalej ticho súhlasi s funkčnou a platovou degradáciou ľudí, ktorým záleží na verejnom blahu. Ján Mičovský a viacerí jeho kolegovia už totiž takto degradovaní súčasnou mocou sú.

Keďže vláde sa zatiaľ nedarí realizova konkrétne protikorupčné systémové opatrenia zamerané na posilnenie nestraníckosti, efektívnosti a transparentnosti riadenia štátnych firiem, otáča existujúci kurz môže zača vyzdvihnutím osobnej statočnosti hlasov zdola.

 

(SME, Gabriel Šípoš, Emília Sičáková-Beblavá, Pavel Nechala)

Prečítané: 804
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.