Logo
Vytlačiť túto stránku

Niektoré lokality Pralesov Slovenska budú sprístupnené verejnosti: Rozhodne individuálny prístup ochranárov

Koncom minulého roka bolo na Slovenku vyhlásených 76 nových prírodných rezervácií, spoločne pomenované ako Pralesy Slovenska. Štátna ochrana prírody SR na svojej internetovej stránke uvádza, že pristupovala k vyhláseniu týchto prírodných rezervácií ako k miestam, kde je potrebné zabezpečiť ochranu celého komplexu lesa, vrátane druhov živočíchov.

 

Doporučený Aktuálna mapka Prírodných rezervácií Pralesy Slovenska Zdroj: Internetová stránka ŠOP SR Aktuálna mapka Prírodných rezervácií Pralesy Slovenska

V tlačovej správe sa ďalej píše, že rezervácie s celkovou výmerou 6 461,66 ha aktuálne podliehajú najvyššiemu 5.stupňu ochrany. K vyhláseniu týchto lokalít za prírodné rezervácie došlo na základe dlhoročnej snahy ochranárskych združení OZ Prales a WWF Slovensko a úzkej spolupráci so ŠOP SR a Ministerstvom životného prostredia SR.

„Až 31 týchto pralesov sa nachádzalo aj pred vyhlásením v treťom a vyššom stupni ochrany, teda sa tam uplatňoval zákaz vstupu osôb mimo turisticky značených a náučných chodníkov. V druhom stupni ochrany (v chránených krajinných oblastiach alebo v ochranných pásmach národných parkov) sa nachádzalo 25 pralesových formácií lesa, pričom zvyšných 20 pralesov bolo zaradených len do prvého stupňa ochrany. 

Jedinečnosť jednotlivých lokalít paradoxne uchránila ich ťažšia terénna dostupnosť. V niektorých lokalitách nevedú turistické chodníky a prípadní turisti sa pohybovali zväčša len po existujúcich lesných cestách alebo neznačených chodníkoch, čo teraz nie je možné.

ŠOP SR sa nebráni aktuálnym snahám o sprístupnenie niektorých lokalít. Tieto však sú rozmiestnené na rôznych miestach Slovenska, s rôznym charakterom terénu, s rozdielnymi prírodnými pomermi. Z tohto dôvodu bude potrebný individuálny prístup. Na niektorých lokalitách bude tak s ohľadom na nenáročný terén a s tým spojenú bezpečnosť návštevníkov, ako aj s ohľadom na absenciu výskytu na vyrušovanie citlivých druhov živočíchov, voľný pohyb verejnosti možný.

Na iných to bude pre prítomnosť hniezdísk dravých vtákov, tokanísk hlucháňa, alebo miest rozmnožovania veľkých šeliem, či ťažký členitý terén obmedzené. Už aj dnes sú však lokality, v ktorých je sieť turistických chodníkov dostatočná,“ argumentuje ŠOP SR na svojej internetovej stránke.

Link na celý článok:

http://www.sopsr.sk/web/?cl=20861&fbclid=IwAR3qgKL9AAZbYVz63xi_P1J1CnjD_1DhHYjx5OdgJlImu7Wbgf12NkjWEd4

Naposledy zmenené: nedeľa, 06 február 2022 11:38
Prečítané: 1735
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.