Logo
Vytlačiť túto stránku

Stromy v mestách strednej Európy: V lete ochladzujú plochy o 8 až 12 stupňov Celzia

Vedecký časopis Nature Communications zverejnil štúdiu tímu vedcov z univerzity ETH v Zürichu, podľa ktorej stromy výrazne prispievajú k ochladeniu plôch v európskych mestách v teplých dňoch. Agentúra DPA uviedla, že vďaka satelitom bádatelia vykonali meranie v takmer tristo európskych mestách. Účinnosť stromov na ochladenie plôch sa však výrazne líši podľa regiónu, kde sa mesto nachádza, ako aj ďalších podmienok. Informáciu publikoval u nás portál Topky.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Štúdia je podľa jej autorov unikátna veľkým rozsahom. "Počas dňa majú zelené plochy so stromami v Európe výrazne vyšší ochladzovací efekt ako parky bez stromov," uviedol vedúci výskumu Jonas Schwaab. Efekt ochladenia je dvakrát až štyrikrát nižší v prípade, že je plocha len s trávou a kvetmi, ale bez stromov. 

Pozitívny vplyv stromov je viditeľný vo všetkých častiach Európy, v niektorých je ale silnejší. V strednej Európe podľa Jonasa Schwaaba činí v teplých dňoch rozdiel medzi zastavanými plochami so stromami a bez stromov 8 až 12 stupňov Celzia, v južnej Európe je tento rozdiel nižší. Podľa vedcov je to tým, že na juhu je pôda viac suchá, a teda stromy majú tendenciu vypúšťať do vzduchu menej vlhkosti. Expert dodáva, že meranie sa zameralo na teplotu na plochách a rozdiel v teplotách vzduchu je pravdepodobne menší. 

Zdroj: https://www.topky.sk/cl/13/2219647/Vedci-skumali-funkciu-stromov-v-mestach--Neuveritelne-odhalenie--najma-v-strednej-Europe

Prečítané: 1372
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.