Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Tí, čo sa smiali, udávali a mudrovali, teraz čušia. Budú sa musieť hanbiť za to, čo robili lesníkom

Keď som prišiel na Boce, nikto tu nechcel robiť odborného lesného hospodára. Ešte aj na úrade mi hovorili, nech si to radšej rozmyslím. Našiel som tu spoločenstvá bez právnej subjektivity v plnej kalamite. Ráno ste prišli do práce a lanovka bola rozobratá - ukradnutá. Benzín z vývoziek takisto ukradnutý. Nová lanovka Sincrofal - rozobratá strojovňa. Poriadky bolo treba porobiť s ľudmi a iné príhody k tomu patriace však viedli k jedinému cieľu - a to obnoviť lesy.

Doporučený Foto Ing. Róberta Gombárika k statusu na sociálnej sieti Foto Ing. Róberta Gombárika k statusu na sociálnej sieti

Podarila sa právna subjektivita a z najhorších spoločenstiev boli vybudované moderné subjekty. Som šťastný. Dnes vám predstavujem dolinu Svídovo, v ktorej bol dokonca výjazd vlady Róberta Fica s postavičkami ako zo seriálu A je to, ibaže rýchlo zutekali, rovnako ako zo Starobockej doliny. Zažil som kadečo - udavačov, podnety, mudrovanie, štátne dozory, ale pohľad na nové lesy mi vždy dal najavo, že to za niečo stálo. Všetci mudrovali a obviňovali, ale nič neurobili.

Pokorne sme pracovali, lebo sme vedeli, že lesníctvo je nadčasová záležitosť a kapustným hlavám to nikdy nevysvetlíme. Dnes je ale doba lesníkov a treba, aby všetci videli zmysluplnú a nadčasovú lesnícku prácu. Buk, jedľa a javor sa dostali po stáročiach tam, kde mali svoje miesto. V 6. a 7. lesnom vegetačnom stupni sa podarilo obnoviť veľa jedincov.

Obnoviť toto rozsiahle územie dalo zabrať, ale krásne lesy budú navždy na tomto území. Tí, čo sa smiali, udávali a mudrovali, teraz čušia a budú sa musieť hanbiť za to, čo robili lesníkom. Nuž lesníci, hlavy hore!

Ing. Róbert Gombárik

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a korektúry: Lesmedium.sk

 

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 28 október 2021 15:41
Prečítané: 3049
(17 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.