Logo
Vytlačiť túto stránku

Vláda včera odobrila novelu zákona o ochrane prírody a krajiny: ŠL TANAP-u a LPM Ulič majú prejsť pod ŠOP SR už od 1. januára 2022, ostatné štátne pozemky v národných parkoch od 1. júla 2022

Štátne pozemky nachádzajúce sa v národných parkoch by mali prejsť pod správu Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR). Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody, ktorého predkladateľom je skupina koaličných poslancov. Návrh na včerajšom rokovaní odobrila vláda. Novela počíta s prechodom pozemkov z právnických osôb v zriaďovateľskej a zakladateľskej pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na ŠOP SR k 1. júlu 2022. Informuje o tom portál NášVidiek.sk.

Doporučený Erózia v Národnej prírodnej rezervácii Bielovodská dolina v TANAP-e v dôsledku bezzásahu v roku 2016 Foto: Ing. Ján Slivinský Erózia v Národnej prírodnej rezervácii Bielovodská dolina v TANAP-e v dôsledku bezzásahu v roku 2016

Termín zmeny sa však netýka majetku Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) a štátneho podniku Lesopoľnohospodársky majetok Ulič. Tie totiž od 1. januára budúceho roku majú prejsť spod správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR do gescie Ministerstva životného prostredia SR.

Predkladatelia podľa portálu NášVidiek.sk uvádzajú, že prevod správy štátnych pozemkov je základným predpokladom pre zabezpečenie komplexnej ochrany prírody v národných parkoch, keďže práve národné parky sú kľúčové z hľadiska zabezpečenia priaznivého stavu ochrany druhov a biotopov.

„Prechod správy štátnych pozemkov pod správu organizácie ochrany prírody je krokom, ktorý mal byť realizovaný už v minulosti a je chybou, že k nemu prichádza až teraz po desiatkach rokov sporov medzi štátnymi organizáciami v pôsobnosti dvoch rezortov. Prechod správy pozemkov je primárnym predpokladom pre reformu národných parkov a ich fungovanie po vzore iných vyspelých krajín Európy a sveta,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Zmena podľa predkladateľov nebude mať negatívny vplyv na zamestnanosť, pretože ŠOP SR prijme všetkých lesníkov a robotníkov, ktorí sa podieľajú na obhospodarovaní lesov v národných parkoch pri zachovaní ich doterajšieho ohodnotenia.

Portál NášVidiek.sk ďalej píše, že počas prechodného obdobia niekoľkých rokov sa počíta s pozvoľným utlmovaním ťažby, vylúči sa ťažba vo vybraných bezzásahových územiach, pričom v ostatných územiach sa bude vykonávať prírode blízke obhospodarovanie lesa, ktoré si vyžaduje ešte viac pracovníkov. Zmena by regiónom zároveň mala priniesť väčšie možnosti k rozvoju, o čom svedčia skúsenosti z celej Európy vrátane krajín strednej Európy s podobným historickým vývojom.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. novembra tohto roku.

 

Prečítané: 1429
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.