Logo
Vytlačiť túto stránku

Deštrukcia smrekových lesov pokračuje

Deštrukcia smrekových lesov v tatranskej oblasti pokračuje veľmi intenzívne tak, že vznikajú veľké komplexy odumretých a odumierajúcich lesných porastov.

Únia regionálnych združení vlastníkov lesov Slovenska v spolupráci s Liptovsko-Tatranským združením vlastníkov lesov a vlastníkmi lesov v tatranskej oblasti vykonala monitoring stavu lesov po vetrovej kalamite v roku 2004 a nasledujúcim premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch.

Pri tomto monitoringu bolo zistené, že deštrukcia smrekových lesov v tejto oblasti pokračuje veľmi intenzívne naďalej tak, že vznikajú veľké komplexy odumretých a odumierajúcich lesných porastov. Keďže ide o územia v najprísnejších stupňoch ochrany prírody vlastníci lesov nemôžu aktívne chráni svoj majetok pred hmyzom ani spolupôsobi pri obnove odumretých lesov. Prirodzená obnova lesa na odumretých plochách je pritom značne problemtická ; vyskytujú sa miesta, kde nový les vzniká zo semenáčikov pochádzajúcich zo semena už odumretých stromov, avšak v prevažnej väčšine porastov prirodzená obnova chýba a bez pomoci človeka sa v nich v dohľadnej dobe ani neobjaví. Les, ktorý tam po niekoľkých desaročiach vznikne však nebude ma primeranú hospodársku hodnotu v porovnaní s pôvodnými lesmi.

Vlastníci lesov z tejto oblasti dôrazne upozorňujú, že naďalej pokračuje devastácia ich majetku, ktorá veľmi nepriaznivo ovplyvňuje ich legitímne hospodárske záujmy a tým aj sociálny status celého podtatranského regiónu.

Žiadajú , aby bola konečne celá situácia riešená systémovo novým zákonom o ochrane prírody a krajiny, ktorý vytvorí podmienky pre takú koncepciou ochrany prírody v týchto územiach, ktorá zachová prírodné hodnoty tohto kraja pri rešpektovaní oprávnených hospodárskych záujmov obyvateľov celého podtaranského regiónu.

juv

Prečítané: 899
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.