Logo
Vytlačiť túto stránku

Inšpektori a ochranári vzdelávajú: Ako predísť stretu človeka s medveďom

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) odštartovala sériu vzdelávacích aktivít, ktoré majú pomôcť predísť stretu človeka s medveďom. Projekt uskutočňuje v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP) a organizáciou zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná, informáciu uverejnila agentúra SITA na portáli NášVidiek.sk.

Doporučený Po návštevách medveďov na chate pod Poľanou Foto Jozef Marko Po návštevách medveďov na chate pod Poľanou

„Kontroly SIŽP opakovane preukazujú, že za zvýšeným výskytom medveďov v blízkosti ľudí sú nedostatočne zabezpečené kontajnerové stojiská. Problém pritom nepredstavujú iba nádoby na zmesové komunálne odpady a bioodpady, ale aj plastový a kovový odpad.

Týmto dvom zložkám odpadov sa doteraz nevenovala pozornosť, kontroly SIŽP však ukázali, že patria medzi vysoko rizikové. Často totiž obsahujú nedojedené zvyšky aromatických potravín či nápojov, ktoré lákajú medvede. Generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo sa preto rozhodol konať. V polovici júla listom oslovil všetky organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) v lokalitách, kde sa vyskytuje medveď hnedý.

Cieľom listu bolo apelovať na organizácie, aby sa hlbšie venovali problematike zabezpečenia kontajnerov a začali spolupracovať na edukačnej činnosti pre obyvateľov,“ cituje agentúra SITA tlačovú správu Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Naposledy zmenené: piatok, 27 august 2021 14:59
Prečítané: 1199
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.