Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci a ochranári sa dohodli

Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ján Mizerák, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko, riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Líška a riaditeľ Pieninského národného parku (PIENAP) Štefan Danko podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci pri ochrane prírody a krajiny TANAP-u a PIENAP-u.

Po takmer 13 rokoch sa skončil súboj, ktorý medzi sebou viedli Štátna ochrana prírody a štátni lesníci najmä o Vysoké Tatry.

„Vojnou by som to nenazval. Skôr to boli spory o to, ako chráni tatranskú prírodu. Či aktívne, alebo bez zásahu človeka,“ povedal pre Pravdu riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Líška. Napätie vo vzahoch sa zmiernilo v minulom roku po výmene vedenia v Správe TANAP-u.

Spory trvali od roku 1995. Vtedy sa správa národného parku rozdelila na lesnícku a ochranársku čas a prešla pod dva rezorty - pôdohospodárstva a životného prostredia. Súčasný riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko pripúša, že ažkosti často spôsobovali rôzne postoje jednotlivcov. „Je lepšie sa najprv rozpráva, ako to rieši konfliktmi,“ reagoval na otázku, či dohoda znamená aj to, že lesníci už nebudú čeli podaniam a dokonca trestným oznámeniam zo strany ochranárov.

Podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody Jána Mizeráka zmluva len na papieri potvrdila to, čo sa v Tatrách už začalo. „Obe zložky už spolupracovali pri viacerých spoločných aktivitách.“

Dohoda môže prinies aj väčšie možnosti pri ochrane Tatier. „V minulosti sa mnohé veci robili dvojmo. Teraz budeme môc lepšie pôsobi napríklad pri strážení v národnom parku. Tak, aby sa nestávalo, že sa v jednej oblasti stretnú naraz hliadky jednej aj druhej strany,“ doplnil P. Líška.

Prvým spoločným projektom bude monitoring tatranských medveďov, potom obe zložky chystajú aj sčítavanie návštevníkov.

Mimovládne ochranárske organizácie dohoda neprekvapila. „Len potvrdila zbližovanie lesníkov a štátnych ochranárov po výmene vedenia a časti odborných pracovníkov v Správe TANAP-u. Už rok Štátna ochrana prírody lesníkov nijako neobmedzuje. Predpokladám, že odteraz sa ešte viac bude v Tatrách presadzova lesnícky pohľad na prírodu,“ komentoval dohodu Erik Baláž z Lesoochranárskeho združenia VLK Tatry. Ako dodal, určite by nebolo zlé, keby sa obe zložky v budúcnosti zlúčili. Ochrana prírody by však musela by prvoradá. „Nie som presvedčený, že to teraz tak bude,“ povedal E. Baláž.

Riaditeľ správy národného parku P. Majko je presvedčený, že dohoda Tatrám prospeje. „Štát nemá financie na to, aby prispieval na vojnu medzi dvoma organizáciami. Príroda v národnom parku je len jedna,“ dodal.

(Zdroj: TA3, 25.6.2008, Pravda, 26.6.2008)

Prečítané: 1965
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.