Logo
Vytlačiť túto stránku

Odborník z Mendelovej univerzity v Brne: Nové lesy musia byť pestré druhovo i vekovo. Stromy budú rásť takmer v rodinnom usporiadaní

Stromy rovnakého veku v dlhých a prehľadných radoch v budúcnosti nahradia stromy takmer v rodinnom usporiadaní. Lesníci ich s ohľadom na klimatické zmeny budú pestovať vo všetkých vekových fázach. Takto rastúce stromy v zmiešaných porastoch si natoľko nekonkurujú, lepšie rastú a sú odolnejšie. Ak lykožrútová alebo iná kalamita postihne napríklad dospelé jedince, mladšie vedľa nich prežijú, do budúcnosti ich nahradia a nevzniknú veľkoplošné holiny, uviedol pre ČTK Lumír Dobrovolný z brnianskej Mendelovej univerzity. Informáciáu zverejnil portál Ekolist.cz.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

České lesy sú viac ako 200 rokov pestované systémom vekových tried, kedy rovnako ako napríklad v škole sú v triedach žiaci rovnakého veku. Tento umelo nastavený kolobeh mal na lesnom majetku zaručovať neustálu produkciu dreva, avšak lesy pestované týmto spôsobom sú náchylnejšie k narušeniu, čo sa prejavilo predovšetkým v období sucha. Nové lesy tak podľa Dobrovolného, ​​ktorý zároveň vedie oddelenie rozvoja a pedagogiky Školského lesného podniku Masarykov les Křtiny, musí byť pestré nielen druhovo, ale aj vekovo.

Podľa neho je potrebné sa naučiť lepšie využívať prírodné sily pri voľnejšom spôsobe lesníckeho hospodárenia a do istej miery pripúšťať aj vznikajúci prírodný chaos. "To však neznamená přestat lesnicky hospodařit, netěžit dříví nebo jakkoliv rezignovat na ekonomiku. Naopak, v přírodě bližších lesích s vysokým podílem přirozeného zmlazení šetříme náklady na pěstební činnost, zvedáme přírůst na nejcennějších stromech, tedy produkujeme kvalitnější dříví a les se stává odolnějším," uviedol podľa portálu Ekolist.cz Lumír Dobrovolný.

Určitý ústupok z doterajšieho zaužívaného vnímania lesov bude musieť podľa neho akceptovať aj verejnosť. Pestré lesy s bohatým podrastom aj ponechaným ležiacim drevom môžu byť menej prehľadné a priepustné v porovnaní s ihličnatou monokultúrou.

Link na celý článok:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-musi-byt-v-budoucnu-pestre-nejen-druhove-ale-i-vekove-tvrdi-odbornik

Prečítané: 1051
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.