Logo
Vytlačiť túto stránku

Poplatky za vstup do parkov zatiaľ nebudú

Poplatky za vstupy do národných parkov návštevníkom zatiaľ nehrozia. Jediným parkom, v ktorom si turisti za prehliadku prírodných krás zaplatia, je Slovenský raj.

Možnos vybera poplatky za vstup na chránené územia vyplýva správam národných parkov zo zákona. Ministerstvo s ňou počíta aj v novom návrhu zákona o ochrane prírody a starostlivosti o krajinu.

Šéfovia Národných parkov sa vyberaniu poplatkov nebránia, zlepšilo by to podľa nich možnos starostlivosti o prírodu aj vybavenia pre verejnos. Celý systém ale komplikuje legislatíva, ktorá zisky priznáva Environmentálnemu fondu, ako aj nevysporiadané pozemky a kompetencie v parkoch.

"Je to dobrý krok, napríklad v Rakúsku to funguje. Ak zostanú tie peniaze správe parku, tak je to prospešné pre ochranu prírody," povedal Aktuálne.sk šéf národného parku Malá Fatra Andrej Vidra.

Správy nespravujú pozemky

Zákon síce priznáva právo vybera poplatky vlastníkom pozemkov, tie ale v národných parkoch väčšinou nepatria štátu. Napríklad v Malej Fatre je až 88 percent pozemkov v rukách súkromníkov. Na zle vysporiadané vlastníctvo sa sažujú aj ďalšie národné parky.

"V zahraničí sú správcami územia jednotlivé správy, ale u nás nie," dodala riaditeľka parku Muránska planina Jana Šmídtová.

Riešenie ponúka práve nový zákon z dielne rezortu ministerstva životného prostredia, ktorý kladie dôraz práve na vyriešenie vlastníckych práv území v chránených oblastiach. Primárnym riešením by mal by priamy výkup pozemkov alebo ich dlhodobý prenájom.

Vyberá iba Slovenský raj

Nevyriešené vlastnícke vzahy komplikujú situáciu aj v Slovenskom raji, jedinom národnom parku na Slovensku, kde si v súčasnosti návštevník za prehliadku prírodných krás zaplatí. Štát či súkromníci vlastnia jednotlivé územia, obce vlastnia "rebríky a prístupové zariadenia" v dolinách.

"Štát nám dal zariadenia a nedal nám peniaze na ich správu," povedal starosta obce Hrabušice Štefan Labuda. Hrabušice sú jednou z dedín v blízkosti Slovenského raja, ktoré poplatky vyberajú. Dospelý si za jednu túru dolinami zaplatí 40 korún, diea o polovicu menej.

Šéf národného parku Slovenský raj Bedøich Hájek by spoplatnenie vstupu uvítal, nechce však dva paralelné systémy. Prijal by dohodu s okolitými obcami, aby čas z vybraných financií išla na ochranu prírody. Hrabušice to však odmietajú.

Ministri nechcú platby za Tatry

O možnom spoplatnení vstupu do najznámejšieho národného parku vo Vysokých Tatrách sa v najbližšej budúcnosti neuvažuje, i keď vízie o zavedení vstupného existujú.

"Zvažujeme viaceré alternatívy, všetko sa však odvíja od vlastníctva. Túto sezónu poplatky určite nebudú. Ministri pôdohospodárstva a životného prostredia zásadne odmietli, aby sa vyberalo vstupné do TANAP-u," povedal šéf parku Pavol Majko.

Chce však rokova napríklad s prevádzkarmi a majiteľmi lyžiarskych zariadení o tom, aby z každého lístka odvádzali symbolický poplatok na ochranu prírody.

TANAP otvorí po zimnej uzávere chodníky 15. júna.

(aktualne.sk)

Prečítané: 911
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.