Logo
Vytlačiť túto stránku

Príbeh: Ďakujeme za zelený les v strmom a kamenistom svahu

V roku 1983, keď som študoval na VŠLD Zvolen, sa našou dolinou prehnal silný vietor a zapríčinil niekoľko lokálnych vetrových kalamít. Najväčšia bola v Hrdzavej doline. Mala nielen veľký plošný rozsah, ale nachádzala sa aj vo veľmi strmom svahu. Po spracovaní drevnej hmoty samozrejme nastúpila umelá obnova lesa. Prirodzená obnova bola málo pravdepodobná, pretože možné semenáčiky nemali dostatok materských stromov.

Doporučený Zelený les na suťovisku v Hrdzavej doline Foto: Ing. Marek Nosko Zelený les na suťovisku v Hrdzavej doline

Svah bol veľmi strmý a kamenistý, takmer až suťový. Na Lesnej správe Muráň som ako technik pre pestovnú činnosť začal pracovať v roku 1987. Už za môjho predchodcu sa začalo zalesňovať obaľovanými sadenicami smrekovca. Miestami sa na zalesňovanej ploche vyskytla rakyta a breza.

Na správe v tomto období pestovné práce zabezpečovali len dôchodkyne. Z 35 lesných robotníčok len jedna nebola v dôchodkovom veku. Kvôli ťažkým podmienkam v zalesňovaní sme do porastu organizovali zalesňovanie mužmi. Veľmi v zalesňovaní pomohli brigády vtedajších vojakov z posádky v Jelšave a brigády miestnych poľovníkov.

Okrem strmého a kamenistého svahu bolo priťažujúce aj vynesenie sadbového materiálu. Zalesňovalo sa často zhora nadol, aby padajúce kamene z kopanej jamky nezavalili sadenicu nachádzajúcu sa nižšie.

Ako vidno z priloženej fotografie, zvolená technológia a sadenice boli vybraté správne a dnes je miesto skalnej sutiny mladý lesný porast. Vďaka patrí všetkým, ktorí sa týchto brigád zúčastnili a pomohli založiť zelený les.

Ing. Marek Nosko

(autor pracuje na ústredí Odštepného závodu Revúca, š. p. LESY SR)

Prečítané: 1786
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.