Logo
Vytlačiť túto stránku

Americkí vedci: Výrub stromov nemusí jednoznačne znamenať ďalšie otepľovanie planéty

Ľudstvo vedie boj s klimatickou krízou na viacerých frontoch. Niektorí sa zameriavajú na dopravu, iní na vplyv ľudskej aktivity, poľnohospodárstva či priemyslu. Otepľovanie už nie je len vzdialená hrozba, ktorou nás „strašia“ ochranári a odborníci. Americký odborník na životné prostredie Christopher A. Williams z Clark University sa so svojím tímom v rozsiahlom výskume zameral na to, ako prispievajú k zvládnutiu situácie stromy. Zistil, že nie všetky predpoklady o týchto zelených bojovníkoch sú pravdivé. Informáciu o zisteniach amerických vedcov zverejnil portál NášVidiek.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Upozornili na fakt, že výrub stromov nemusí jednoznačne znamenať ďalšie otepľovanie planéty. Na niektorých miestach v skutočnosti prispieva k ochladeniu. Štúdiu, ktorú podporila aj NASA, zverejnili v žurnále Science Advances. Jej prínos vidia najmä pre politikov a manažovanie úsilia, ktoré sa obracia na lesy s cieľom zmierniť klimatickú zmenu.

Je známe, že lesy uskladňujú oxid uhličitý zo vzduchu v dreve a pôde, čím spomaľujú hromadenie skleníkových plynov v atmosfére. To však nie je jediný vplyv na klímu. Lesy často predstavujú oveľa tmavšie plochy, ktoré absorbujú viac slnečného žiarenia a udržiavajú teplo. Tento jav je známy ako albedo efekt. „Zistili sme, že v niektorých častiach krajiny predstavujú lesy cestu k otepľovaniu planéty, keď vezmeme do úvahy kompletný vplyv uhlíka a albedo efektu,“ vysvetlil Christopher A. Williams.

Link na celý článok na portáli NášVidiek.sk:

https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/americka-studia-prekvapuje-vyrub-lesov-nemusi-automaticky-skodit-klime/

 

Prečítané: 1515
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.