Logo
Vytlačiť túto stránku

Ideálna zima pre lesníkov a bežkárov: Rozumní ľudia sa dohodnú

Zima, aká u nás vládne už niekoľko týždňov a akú by sme si určite všetci priali aj počas vianočných a novoročných sviatkov i sviatku Troch kráľov, je ideálna na bežecké lyžovanie. V čase pandemických obmedzení sa tejto krásnej športovej disciplíne venuje v prírode, a najmä v našich lesoch, viac nadšencov a hlavne častejšie, ako tomu bývalo v minulosti.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Súčasne je ale toto obdobie so snehovou pokrývkou, zamrznutou pôdou a hlbokým spánkom (vegetačným pokojom) stromov najvhodnejšie aj pre obnovu lesov. Lesníci sa preto snažia plánovať ťažby v lesných porastoch práve na tento čas. Vďaka optimálnym klimatickým podmienkam dokážu realizovať v zime obnovné a výchovné ťažby najšetrnejšie k prírode – k prirodzenému zmladeniu, k pôdnemu povrchu i k stojacim stromom.

Mal som možnosť hovoriť s viacerými obhospodarovateľmi neštátnych lesov, ktorí sa snažia vyjsť v ústrety lyžiarom – bežkárom a načasovať alebo lokalizovať ťažbové zásahy v porastoch a pohyb mechanizmov pri približovaní a odvoze dreva po lesných cestách tak, aby si prišli na svoje obidve strany. Umiestňujú na viditeľné miesta neprehliadnuteľné upozornenia pre návštevníkov lesov, kedy a ako ich môžu využívať. Nabádajú ich k rešpektovaniu iných, lyžiarov aj lesníkov a k ostražitosti pri pohybe v lesoch. Najmä vtedy, ak v nich lesní robotníci vykonávajú svoju prácu pre les aj spoločnosť.

Vo všeobecnosti platí, že rozumní ľudia sa vedia vždy na všetkom dohodnúť. Pochopenie a ústretovosť ako nevyhnutné podmienky musia byť ale splnené na obidvoch stranách. Ak na to niekto pozabudne, alebo myslí iba na seba, vystavuje seba aj iných nepríjemným, ale i nebezpečným situáciám. A musí počítať s tým, že komu niet rady, tomu niet pomoci.

Jozef Marko

 

 

Prečítané: 1637
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.