Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov: Zonácii chránených území má predchádzať ich prehodnotenie. Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje...

V rokoch 2017 - 2018 bolo pri prerokovaní základného strategického dokumentu - Zelenšie Slovensko - Stratégia environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030, schváleného Vládou Slovenskej republiky, v rámci rozporového konania dohodnuté, že pred tým, ako bude priradená akémukoľvek chránenému územiu kategória IUCN, bude na Slovensku prehodnotený a zjednodušený systém ochrany prírody. V envirostratégii sa vláda zaviazala, že do roku 2024 prehodnotí a zjednoduší systém chránených území a stupňov ochrany ako prvý krok k jej realizácii.

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Súčasná vláda do programového vyhlásenia napísala, že v národných parkoch, založených podľa IUCN bude minimálne 50% územia bez zásahu. Nepovedala však nič o iných kategóriách IUCN, akými sú napríklad prírodný park alebo biosférická rezervácia. Tie sú rovnocennými kategóriami IUCN z pohľadu ochrany prírody. A najmä, nepovedala nič o rozsahu takýchto území, ktoré ak chcú byť udržateľné, musia si na seba "zarobiť". Môžeme sa preto domnievať, že vláda bude zodpovedne vychádzať z toho, na čom sa Slovensko dohodlo v rokoch 2017-2018,“ upozorňuje na sociálnej sieti ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

ÚNIA pripomína fakt, že podľa envirostratégie majú v národných parkoch, zaradených do manažmentovej kategórie II chránených území podľa IUCN, tvoriť jadrová zónu územia bez zásahov človeka a ich rozloha má dosiahnuť 50% celkovej rozlohy národného parku do roku 2025 a 75% tejto rozlohy do roku 2030, ale pri prehodnotení chránených území a ich ochranných pásiem sa majú zohľadniť medzinárodné kritériá k prideľovaniu manažmentových kategórií chránených území podľa IUCN, rešpektujúc vlastnícke práva s uplatnením kompenzácií.

„Prehodnotených na skutočne vedeckých základoch. Pri rešpektovaní vlastníckych práv. S uplatnením kompenzácii. A až následne spracuje a schváli zonáciu chráneného územia. A opäť je jedno, či to bude národný park, prírodný park alebo biosférická rezervácia - všetky kategórie sú rovnocenné a všetky kategórie vyžadujú zonáciu,“ zdôrazňuje v aktuálnom statuse ÚNIA a dodáva, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by bolo pripravované prehodnotenie systému ochrany prírody na Slovensku...

 

Prečítané: 1592
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.