Logo
Vytlačiť túto stránku

Analytik: Objektívne zadefinujme záväzné podmienky pre udržateľnú produkciu drevnej hmoty na energetické účely

Nútiť ľudí v podhorských oblastiach, aby kotle na drevo zmenili na plynové kotle, je kontraproduktívne z viacerých ekonomicko-sociálnych, bezpečnostno-geopolitických, ale aj ekologických dôvodov. V článku uverejnenom v Denníku N s titulkom „Kúrenie drevom nie je problém, ale zlé spaľovanie“ to tvrdí energetický analytik Karel Hirman.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„To, že podiel palivového dreva na energetickej spotrebe značnej časti slovenských domácností hrá podstatne väčšiu úlohu, ako sme to sami vo svojich národných bilanciách vykazovali, energetická obec tušila už dávno. Vyplývalo to z nesúladu medzi výkazmi lesníkov o každoročných objemoch expedovaného palivového dreva a samotnom podiele na energetickej spotrebe, ako to zase uvádzali štatistické výstupy. To, že sa tento nesúlad konečne podarilo eliminovať a vykázať údaje, ktoré už sú v dostatočnom súlade s realitou, je výborná správa. Pretože len na základe presných údajov a informácií vieme následne vyhodnotiť aktuálnu situáciu a budúce trendy a na základe toho potom prijímať správne rozhodnutia a stratégie.

Tento moment je veľmi dôležitý. Konečne by to mohlo a malo do doteraz dosť emotívnej diskusie o využívaní našej biomasy na energetické účely vniesť racionalitu a nadhľad vychádzajúci z reálnych potrieb a finančno-sociálnych možností našich domácností na jednej strane. A na strane druhej z potreby ochrany lesov a nášho životného prostredia a v neposlednom rade zdravia samotných občanov, ktorí túto biomasu využívajú. V minulosti som sám uvádzal dostupné údaje, ktoré nepotvrdzovali pocity a názory, že by využívanie lesnej biomasy na energetické účely v posledných rokoch spôsobilo rapídny nárast dreva v našich lesoch.

To, že v energetickej spotrebe našich domácností máme značný podiel palivového dreva, je dlhodobý fakt, ktorý na tomto konštatovaní taktiež nič nemení. Ak je to tak, a s touto skutočnosťou sa spájajú aj isté negatívne následky na zdravie našich občanov, poďme to riešiť systémovo a nie hneď to označiť za zlú správu a nebodaj ísť cestou zákazu energetického využívania dreva v krajine, v ktorej sú lesy výrazne zastúpené,“ uvádza analytik Karel Hirman v článku publikovanom v Denníku N.

A v texte ďalej zdôrazňuje, že nútiť ľudí v podhorských oblastiach, aby kotle na drevo zmenili na plynové kotle, je kontraproduktívne z viacerých ekonomicko-sociálnych, bezpečnostno-geopolitických, ale aj ekologických dôvodov. Vyzýva k tomu, že ak má spoločnosť skutočný záujem týmto domácnostiam pomôcť, nech ich podporí v tom, aby pálili drevo oveľa efektívnejšie a ekologickejšie ako doteraz – v moderných kotloch. Súbežne ich navrhuje podporiť aj v znížení spotreby. „Inak povedané: aby podpora nesmerovala len do výmeny kotla, ale súčasne povedzme aj do výmeny okien či použitia nejakej formy tepelnej izolácie tak, aby tieto náklady boli únosné pre štát aj pre danú domácnosť a priniesli rýchlo čo najlepší efekt.

Zároveň treba formovať diskusiu tak, aby sme si objektívne definovali nevyhnutné záväzné podmienky nielen pre krátkodobú, ale aj dlhodobú udržateľnú produkciu drevnej hmoty na energetické účely domácností a centrálneho teplárenstva a elektroenergetiky. Avšak za podmienky, že to nepovedie nielen k masívnym holorubom, ale ani k narušeniu ekologicky vhodnej typovej a vekovej skladby lesa, zabezpečujúcej jeho nenahraditeľné funkcie pri zadržiavaní uhlíka alebo vody. To si nevyhnutne vyžaduje racionálnu dohodu lesohospodárov a ekológov a následne presné a kontrolovateľné pravidlá pre všetkých lesných hospodárov,“ dodáva okrem iného v Denníku N  K. Hirman.

Prečítané: 1589
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.