Logo
Vytlačiť túto stránku

ÚNIA o skúsenostiach zo súžitia človeka a vlka v Rakúsku, Bavorsku a južnom Tirolsku: Poučme sa, aby kvôli vlkovi a politickému egu netrpel slovenský vidiek

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska aktuálne zverejnila na svojej stránke na sociálnej sieti status, v ktorom informuje o Prvej alpskej konferencii o ochrane hospodárskych zvierat a vlka. V sprievodnom texte uvádza, že v kontexte ohnivých až zúrivých diskusií o celoročnej ochrane vlka na Slovensku typicky počas vianočných sviatkov, ktoré často využíva envirorezort na predkladanie právnych noriem do mimoriadneho pripomienkového konania, si netreba nechať ujsť názory ľudí z Álp v utorok 26.1.2021 v priamom prenose.

Doporučený Pasúce sa ovce pod Poľanou Ilustračné foto Jozef Marko Pasúce sa ovce pod Poľanou

„Zúčastnite sa bezplatnej online Prvej viacjazyčnej konferencie o ochrane hospodárskych zvierat v rámci päťročného projektu LIFEstockProtect. Niekoľko chovateľov dobytka sa s nami podelí o svoje minulé i súčasné skúsenosti a príbehy a odpovie na otázky publika. Dozviete sa od talianskych majiteľov hospodárskych zvierat o ich skúsenostiach so spoluprácou s dobrovoľníkmi pri ochrane ich hospodárskych zvierat v rámci projektu Pasturs.

Z Bavorska budete počuť osobnú správu bývalého štátneho poradcu a dlhoročného riaditeľa združenia chovateľov oviec o výzvach zavedenia opatrení na ochranu hospodárskych zvierat. Z Rakúska budete od miestnych majiteľov oviec počuť informácie o ochrane hospodárskych zvierat v Alpách. V kombinácii s účasťou odborníkov na ochranu hospodárskych zvierat z Rakúska, Bavorska a Južného Tirolska poskytneme hodnotné odpovede na najaktuálnejšie otázky publika,“ píše sa v pozvánke organizátorov.

Konferencia je bezplatná, ale vyžaduje sa registrácia. Účastníci sa môžu do nej zapojiť prostredníctvom ZOOM, ktorý nepotrebuje žiadnu inštaláciu. Na konferencii bude simultánny preklad do taliančiny, nemčiny a angličtiny. Bude čas položiť každému moderátorovi otázky v taliančine, angličtine alebo nemčine.

Program:

9:00 Predstavenie nástroja LIFEstockProtect

9:45 René Gomringer, bývalý riaditeľ združenia chovateľov oviec, Bavorsko (Nemecko)

10:45 Fabio Boni, ovčiak v provincii Bergamo v talianskych Alpách a súčasť projektu Pasturs

11:30 Walter Schmiedhofer, chovateľ oviec v Štajersku (Rakúsko)

12:15 Thomas Schranz, ovčiak v Tirolsku (Rakúsko) a súčasť projektu Region im Wandel

13:00 Záverečný akt

„Využime príležitosť získať v priamom prenos informácie o zahraničnách skúsenostiach súžitia miestnych ľudí v Alpách a dravého vlka. Počúvajme a z rozumných vecí sa poučme. Pri vyhláške, ktorou chce envirorezort natruc rezortu pôdohospodárstva celoročné chránenie vlka bez dostatočného poznania dopadov na život na vidieku a reálne pripravených opatrení na pomoc ľudom pred škodami vlkom. Počúvajme a urobme všetko pre to, aby kvôli vlkovi a dokazovaniu si politického ega netrpeli miestni ľudia na slovenskom vidieku,“  vyzýva predseda ÚNIE Ing. Milan Ovseník.

 

 

Prečítané: 1698
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.