Logo
Vytlačiť túto stránku

Dnes uplynulo 180 rokov od úmrtia lesníckeho velikána Jozefa Dekreta Matejovie

18. januára 1841 zomrel vo veku nedožitých 67 rokov Jozef Dekrét Matejovie, jeden z popredných lesníckych odborníkov v Európe na prelome 18. a 19. storočia. Dnes teda uplynulo 180 rokov od úmrtia lesníka, známeho novátorským prístupom vo viacerých lesníckych činnostiach – v umelej obnove, pestovaní lesov, ťažbe a využívaní dreva, rentabilite lesníckej prevádzky, v zdokonaľovaní evidencie a ochrany lesa i v oblasti sociálnych reforiem, zameraných na zlepšenie sociálnych podmienok lesných robotníkov.

Doporučený Hrob Jozefa Dekreta Matejovie Foto Peter Gogola Hrob Jozefa Dekreta Matejovie

Jozef Dekret Matejovie sa narodil v Dobroči v Čiernom Balogu 12. júna 1774. Po absolvovaní piaristického gymnázia v Brezne nastúpil do lesnej služby najskôr ako nádenník, potom ako pomocný horár a neskôr horár. Ťažiskom jeho práce bola plánovaná výsadba, ktorú aktívne realizoval. Zalesňovanie pokladal za najdôležitejšiu lesnícku činnosť. Do roku 1838 zalesnil 3 942 hektárov, na ktorých predtým nerástli lesy. Jeho odkaz: „Zachovať lesy potomstvu,“ neprestane byť nikdy aktuálny.

Najstarší pamätník postavený J. D. Matejovie sa nachádza na skalnom brale pri obci Dolný Jelenec, teda miesta, ktoré patrilo medzi jeho pôsobiská. Na Slovensku máme aj "živý pamätník" tohto lesníckeho velikána - jeden z posledných existujúcich porastov, založených J. D. Matejovie počas jeho zalesňovacích prác v oblasti Starých Hôr. Na výmere viac ako 6 hektárov sa nachádza vekovo aj priestorovo diferencovaný porast s cennými mohutnými smrekovcami, smrekmi, jedľami a bukmi, vo veku takmer 200 rokov.

Naposledy zmenené: pondelok, 18 január 2021 14:55
Prečítané: 2003
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.