Logo
Vytlačiť túto stránku

Príbeh: Konflikt lesníkov a bežkárov v Starej Myjave skončil. Po dlhých rokoch sa dohodli

Keď sa chce, všetko ide. A ak sa chcú dohodnúť obidve strany, nakoniec nájdu spoločnú reč. Výsledkom je riešenie, prijateľné pre všetkých. Také, aké sa podarilo dosiahnuť lesníkom a bežkárom v Obecných lesoch Stará Myjava. O tomto inšpiratívnom príbehu nám napísal odborný lesný hospodár Ing. Pavol Konečný.

Doporučený Výsledok dohody lesníkov a bežkárov v Starej Myjave Foto: Pavol Konečný Výsledok dohody lesníkov a bežkárov v Starej Myjave

„Minimálne dvanásť rokov sme bojovali s bežkármi a dohadovali sa o tom, či im ničíme stopy alebo nie. Od samého začiatku sme im tvrdili, nech si robia stopu mimo trvalo odvozných ciest. Dokonca sme im jednu trasu aj vyčlenili (vojenská cesta), tam si ratrakom upravujú plochu (jej celková dĺžka je v optime viac ako šesť kilometrov). Jednu trasu sme im takmer celú navrhli mimo trvalo odvozných ciest.

Nefungovalo to, stále bol konflikt. Tak sme im povedali, spravte si stopu stredom cesty a všetky lesovozy, terénne autá a traktory vám prejdú ponad ňu a nezničia ju. Ani to nefungovalo, lebo najlepšie sa robí lyžiarska stopa v stope terénneho auta so širokými gumami.

Začiatkom týždňa sme sa telefonicky spojili so styčným dôstojníkom bežkárov. Včera a dnes som bol neskutočne milo prekvapený. Vojenská cesta je zratrakovaná, bežkárska trasa od parkoviska na zjazdovke pripravená. A teraz tá pochvala: Stopa je spravená stredom cesty a pozrite si výsledok – lyžiarska stopa je funkčná, cesta je prejazdná a po stopách terénneho auta prejdú aj peší turisti.

Takže, keď sa slušne ľudia dohodnú, tak to funguje. Ak u nás bežkári naplno využijú ponúknuté trasy týmto spôsobom, tak budú mať k dispozícii 14 kilometrov tratí. Myslím, že pozitívny prístup sa im vyplatí,“ napísal Ing. P. Konečný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prečítané: 1528
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.