Logo
Vytlačiť túto stránku

Cech kachliarov: Kúrenie drevom je ekologické. Aj smernice EÚ ho považujú za CO2 neutrálne

Cech kachliarov publikuje na svojej stránke na sociálnej sieti článok o ekologickom kúrení drevom, ktoré je CO2 neutrálne. Neutralita CO2 znamená, že nezáleží na tom, či je drevo spálené alebo či sa rozloží priamo v lese. Vždy sa uvoľní rovnaké množstvo oxidu uhličitého (CO2), ktoré nový strom zase premení na kyslík (O2), uvádza Cech kachliarov.  

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Kritici o tom vôbec nepochybujú - domnievajú sa však, že by bolo lepšie spracovať toto drevo na stoly, stoličky alebo domy, aby sa CO2 neuvoľnil ihneď, ale zostal uviazaný v produkte na dlhšiu dobu. To je tiež správne. Určitú časť dreva pri ťažbe však nie je možné ďalej spracovávať v nábytkárskom a stavebnom priemysle. A práve toto drevo je vhodné ako palivo.

Je drevo skutočne CO2 neutrálne? Pri presnom pohľade na túto problematiku musíme otvorene povedať, že nie je stopercentne neutrálne. Samo o sebe je, ale pretože obstarávanie z lesa a používanie strojov na spracovanie dreva emituje CO2, konkrétne 0,02 kg CO2 na kilowatthodinu. Na porovnanie, drevné pelety (lisovaný výrobok z dreva) spotrebujú 0,04, vykurovací olej 0,34, zemný plyn 0,24 a elektrina 0,30 kg oxidu uhličitého za kilowatthodinu. Vykurovanie drevom je preto takmer CO2 neutrálne - zďaleka najlepšie v porovnaní so všetkými dostupnými alternatívami.

Iba nevykurovanie by emitovalo ešte menej CO2. Drevo sa preto podľa smerníc Európskej únie správne považuje za CO2 neutrálne,“ píše Cech kachliarov na svojej stránke na sociálnej sieti.

 

Naposledy zmenené: utorok, 05 január 2021 12:01
Prečítané: 2904
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.