Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov v ČR: Budeme brániť tomu, aby 10 percent územia EÚ bolo prísne chránených, čo by ohrozilo aktivity všetkých hospodárov v krajine

Stružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), ktoré má vyše 700 priamych členov, obhospodarujúcich 530 000 hektárov lesa, zorganizovalo v uplynulých dňoch svoju XIX. konferenciu v online priestore.

Doporučený Ukážka prísne chráneného územia podľa predstáv ochranárov Ilustračné foto Jozef Marko Ukážka prísne chráneného územia podľa predstáv ochranárov

Podpredseda združenia Ing. Stanislav Jánský skonštatoval, že súčasné obdobie je pre lesníkov veľmi ťažké. Následky oslabenia smrekových porastov v dôsledku dlhodobého sucha, lykožrútovej kalamity a plošné usychanie porastov ostatných drevín v rozsahu, ktorý vo svojich dôsledkoch viedol k deformácii trhu s drevom a nedostatku kapacít pre realizáciu všetkých lesných prác, ťažko dopadá na všetkých, ale najmä na malých vlastníkov lesa.

Stále podľa jeho členov prebiehajú v Českej republike intenzívne rokovania o úprave finančných podpôr a zabezpečenie adekvátneho objemu pre ich realizáciu, aby vlastníci lesa boli schopní zabezpečiť spracovanie poškodených porastov, ich sprístupnenie a obnovu stanovištne vhodnými drevinami v čo najkratšom časovom horizonte. „Úspešné vyriešenie týchto kľúčových problémov nie je dôležité len pre vlastníkov, ale aj pre spoločnosť, pre ktorú sú zdravé lesy pľúca a zdroj novej energie,“ zdôraznil Ing. Jánský.

Z pohľadu budúceho hospodárenia aj v českých lesoch sú podľa SVOL zásadnými medzníkmi strategické dokumenty, prijaté na úrovni Európskej únie - Zelená dohoda pre Európu (Green Deal), Európsky právny rámec pre klímu so zámerom zabezpečenia uhlíkovej neutrality v roku 2050, Stratégia biodiverzity EÚ do roku 2030 a nová Európska lesnícka stratégia, ktorá by mala byť schválená v budúcom roku.

"Extenzívne a nejasné výklady pojmov ako napr. prísne chránené územia (majú do roku 2023 zaujať najmenej 10% územia EÚ), môžu vážne ohroziť aktivity všetkých hospodárov v krajine. Tomu bude SVOL brániť tak na národnej úrovni, tak v spolupráci s medzinárodnými organizáciami vlastníkov lesov,“ povedal na videokonferencii Ing. Jánsky.

Link na celý článok:

https://www.svol.cz/aktuality/xix-konference-svol-dlouhodobe-udrzitelne-financovani-lesniho-hospodarstvi-nestatnich-vlastniku-l/  

Naposledy zmenené: piatok, 27 november 2020 07:12
Prečítané: 1365
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.