Logo
Vytlačiť túto stránku

Vedci z Technickej univerzity vo Zvolene: Buk sa tlačí vyššie, úplný výpadok smreka nehrozí

V Magazíne Víkend v dnešnom vydaní denníka SME je zverejnený celostránkový článok s titulkom Smrek z lesov pomaly mizne. Autor článku v podtitule zdôrazňuje, že suchá oslabujú smrek, ktorý tak má problém s rastom, regeneráciou, či replikáciou buniek. Vychádza z poznatkov výskumníkov z Technickej univerzity vo Zvolene a cituje Michala Bošeľu, hlavného autora nedávnehj medzinárodnej štúdie v časopise Science of the Total Environment o vplyve otepľovania klímy a sucha na smreky.

Doporučený Smreku sa na Muránskej planine stále darí Ilustračné foto Jozef Marko Smreku sa na Muránskej planine stále darí

V článku je okrem iného napísané, že medzinárodný tím vedcov sa v štúdii zameral na to, ako sa od roku 2000 menil prírastok smrekov v Karpatskom oblúku od Čiech cez Slovensko po Rumunsko. Zistili, že od začiatku 21. storočia dochádza k dlhodobému poklesu ročného prírastku objemu smrekov.

„Obzvlášť výrazný bol v rokoch s nedostatkom zrážok a vysokými letnými teplotami. Takými boli napríklad roky 2000 a 2003, keď v porovnaní s predošlými ročný prírastok klesol o desať až tridsaťpäť percent. Znamená to, že smrek sa pomaly vytráca, a to najmä z nižších a stredných polôh. A hoci vo vysokohorských polohách je smrek doma a má dostatok vlahy, výskumníci určitý úbytok objemu pozorovali aj tu. V budúcnosti teda problém môže nastať aj vo vyšších polohách. Simulačné štúdie naznačujú, že buk sa bude posúvať na miesta, kde sa mu darí. Bude sa teda tlačiť vyššie, lebo mu na to vzniknú vhodné podmienky,“ citujeme z článku.

„Nemyslím si, že hrozí úplný výpadok smreka, aspoň nie v horských polohách. Tam je dominantnou drevinou a zrejme ešte dlho bude,“ hovorí v závere článku Michal Bošeľa z Technickej univerzity vo Zvolene.

Naposledy zmenené: sobota, 21 november 2020 17:56
Prečítané: 2084
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.