Logo
Vytlačiť túto stránku

Drevospracujúci priemysel na Slovensku: čísla a štatistiky

Často v tejto súvislosti skloňujeme spojenia: Nevyužitý potenciál strategickej suroviny – dreva na Slovensku… Príležitosť, stať sa jedným z pilierov slovenskej ekonomiky… Byť rovnocenným hráčom s automotive sektorom… Zvyšovať pridanú hodnotu a efektivitu… Ako na tom sme, napovedia čísla, štatistiky. Azda napovedia, azda inšpirujú, azda nesklamú, píše generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva PhDr. Peter Zemaník v aktuálnom vydaní Drevárskeho magazínu na portáli Drevmag.com a pokračuje: Skúsme porovnať porovnateľné ukazovatele, ktoré sme zozbierali z dostupných zdrojov Štatistického úradu SR a v spolupráci s týždenníkom TREND sme ich interpretovali týmto spôsobom.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Výmera lesov na Slovensku je 2 023 051 ha (rok 2019), z toho hospodárske lesy sú 73 %, ochranné lesy 17 % a lesy osobitného určenia 10 %. Najzalesnenejší je Žilinský samosprávny kraj. Ihličnatých a prevažne ihličnatých lesov je u nás 26 %, zmiešaných lesov 20 %, listnatých a prevažne listnatých lesov 54 %. Jeden človek za jeden rok spotrebuje 330 kg kyslíka, čo vyprodukujú dva stromy ročne. Pri aktuálnej úrovni ťažby dreva, čo je vyše 9 miliónov m3, štruktúre a objeme produkcie výrobkov z dreva sa zvýšilo ročné množstvo uhlíka v produktoch približne o 1,5 milióna ton.

Keďže hlavným spôsobom využitia listnatého dreva na Slovensku je výroba celulózy a papiera, zhoršenie uhlíkovej bilancie vyplýva z krátkej životnosti, a teda aj neschopnosti dlhodobejšie skladovať uhlík. Slovensko v súčasnosti viac dreva exportuje ako dováža. Priemerný objem exportu za posledných desať rokov dosiahol 2,5 milióna m3. V exporte dreva prevládali ihličnaté výrezy prvej až tretej kvalitatívnej triedy.

Napriek tomu, alebo práve preto, je piliarsky sektor, ktorý sa dlho nevedel dostať z marazmu zapríčineným krízou spustenou v roku 2008, v posledných rokoch na rastovej vlne. Segment rastie v parametroch celkového obratu, čistého zisku aj exportu. Ku koncu vlaňajška však drevári čelili tlaku na nižšie ceny kvôli preplneným trhom.

Drevári celkovo zaznamenali vyšší čistý zisk ako v minulosti. V roku 2017 to bolo 14 miliónov eur, v roku 2018 o 5 miliónov eur viac a vlani skončili v pluse vo výške 23 miliónov eur. S najväčšou pravdepodobnosťou sa na tom odzrkadlila skutočnosť, že sa v priebehu posledných rokov postupne zvyšovali celkové objemy spracovaného dreva, kvôli zvyšujúcim sa objemom náhodnej ťažby pre kalamity. Ukazuje sa to aj na celkovom obrate za segment, ktorý medziročne stúpol o 18 miliónov eur na 692 miliónov eur. Na druhej strane, vlani mohol byť zisk aj vyšší, ak by trhy na nadbytok drevnej hmoty v Európskej únii aj vo svete na jeseň zákonite nereagovali prudkým pádom cien reziva a hotových produktov.

Vo veľkej miere však piliarsky sektor a jeho cenovú výkonnosť a efektivitu ovplyvňovali kalamity nielen u nás, ale predovšetkým v susedných krajinách, najmä v Českej republike. Tam potrebovali spracovať niekoľko desiatok miliónov kubíkov kalamitnej vetrovej a podkôrnikovej hmoty, ktorú vo veľkej miere umiestňovali na Slovensku.

Najpredávanejšie piliarske ihličnaté rezivo išlo, podobne ako pred rokom, s cenami dole o približne 5 %. Podľa skúseností členských spoločností Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva SR sa trh správal veľmi nepredvídateľne. Pokiaľ sa štátne lesy snažili udržať ceny na úrovni predchádzajúceho roka, čo sa im s miernymi výkyvmi aj podarilo, súkromný sektor bol veľkými odberateľmi guľatiny nemilosrdne dotlačený znížiť ceny guľatiny nadol, v niektorých prípadoch až o 10 eur za kubík guľatiny. Aj tieto výkyvy sa však postupne stabilizovali a k dnešnému dňu sa ceny v štátnom a neštátnom sektore takmer vyrovnali. Predvlani v lete slovenské píly upozornili, že prestanú odoberať drevo od štátnych Lesov SR, lebo bolo drahšie ako zahraničná hmota a štátne drevo ich tak oberalo o medzinárodnú konkurencieschopnosť. Neskôr sa situácia upokojila, keď š. p. LESY SR išiel s cenami nadol a píly obnovili odber ich dreva.

Počet zamestnancov v sektore zostal na približne rovnakej úrovni ako vlani, klesol iba zhruba o dvadsiatku pracovníkov. Oproti roku 2018 im však pomerne výrazne narástla priemerná mzda, o sto eur na 966 eur. To predstavuje rekordné zvýšenie mzdy o približne 12 %. Predvlani sa tiež zdvíhali mzdy, nárast bol však nižší, asi na úrovni 9 %.

Link na celý článok o aktuálnej situácii v drevospracujúcom priemysle na Slovensku:

https://drevmag.com/cs/2020/11/11/drevospracujuci-sektor-na-slovensku/

Naposledy zmenené: streda, 11 november 2020 12:36
Prečítané: 4177
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.