Logo
Vytlačiť túto stránku

Mesto Vysoké Tatry: Situácia s medveďmi je čoraz vážnejšia. Envirorezort: Budeme ich zaháňať, pred odstrelom uprednostníme odchyt

Situácia s výskytom medveďa hnedého v intraviláne mesta Vysoké Tatry je čoraz vážnejšia. Ako informovala hovorkyňa mesta Vysoké Tatry Daniela Birková, argumenty, že jediným problémom je nezabezpečený odpad však neobstoja. Informáciu zverejnila Slovenská tlačová agentúra SITA na stránke WebNoviny.sk

Doporučený Pohľad na Štrbské pleso spod Soliska Ilustračné foto Jozef Marko Pohľad na Štrbské pleso spod Soliska

„Odpad vo Vysokých Tatrách samospráva rieši maximálnymi možnými spôsobmi. Prax ukázala, že existujúce kontajnerové stojiská je potrebné zabezpečiť a vybudovať minimálne ďalších 47 ďalších staničiek. Medvede nikdy nechodili do záhrad vyjedať ovocie, čo je dnes na dennom poriadku. Medveď nenapáda len staničky, ale aj zabezpečené súkromné stojiská, garáže, stánky s občerstvením, šopy, ovocné sady a podobne. Dochádza tak k bezprostrednému stretu s človekom,“ cituje agentúra SITA Danielu Birkovú.

Pred pár dňami zničila medvedica so štyrmi mladými malú výrobňu zákuskov v Hornom Smokovci. Mesto sa zaoberá aj technickými riešeniami zamedzenia manipulácie s nádobami na odpad v stojiskách tak, aby ich medvede neprevrhli. Zároveň mesto inštalovalo informačné tabule na všetkých stojiskách o ich uzatváraní a manipulácii s komunálnym odpadom.

SITA ďalej uvádza, že prostredníctvom Environmentálneho fondu doteraz samospráva vybudovala 64 uzavretých kontajnerových stojísk (staničiek), v ktorých je 260 nádob na separovaný odpad a ďalších 47 by bolo potrebné dobudovať. V roku 2016 mesto získalo dotáciu z environmentálneho fondu vo výške 1 205 800 eur na vybudovanie kontajnerových stojísk.

„Z Úradu vlády SR nám bola poskytnutá dotácia vo výške 800-tisíc eur, ktoré boli použité na doplnenie kontajnerových stojísk vo výške 264 587 eur a na rekonštrukciu prístupových komunikácií 535 413 eur. Preto samospráva odmieta tvrdenia o nevhodnom využití finančných prostriedkov. Vo vlastníctve štátu je 68 percent predmetných pozemkov, kde je potrebné dobudovať kontajnerové stojiská, samospráva má preto obmedzené podmienky pri čerpaní eurofondov,“ uviedla Daniela Birková.

Minister životného prostredia Ján Budaj sa bol počas pracovného výjazdu pozrieť na viaceré stojiská na odpad v meste Vysoké Tatry aj na Štrbskom plese. Veľa ich bolo v žalostnom stave, odpadkami doslova lákali medvede. Informovalo o tom ministerstvo životného prostredia s tým, že financovalo zabezpečenie kontajnerov vo Vysokých Tatrách miliónovými dotáciami a státisícami eur z Úradu vlády SR. K zamedzeniu prístupu medveďov však podľa jeho MŽP nedošlo. Slovenská inšpekcia životného prostredia by mala situáciu zdokumentovať a vyvodiť dôsledky.

„Spoločne vrátime medveďom ich divočinu a v tatranských osadách, ak sa tam už nebudú povaľovať odpadky, nebude domácich obťažovať žiaden synantropný medveď. Chceme chrániť priestor divočiny a v nej aj naše veľké šelmy, ale svoj životný priestor musia mať aj ľudia. Medvede, ktoré stratili plachosť, bude náš zásahový tím najprv zaháňať. Ak sa potvrdí synantropnosť niektorého jedinca, uprednostníme pred odstrelom odchyt s následným umiestnením medveďa v ZOO. Najmä sa ale usilujeme odstrániť príčinu, čiže zamedziť prístup medveďov k odpadkom, za ktorými chodia do blízkosti obcí,“ uzavrelo podľa agentúry SITA ministerstvo životného prostredia.

 

Prečítané: 2270
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.