Logo
Vytlačiť túto stránku

Na Muránskej planine je dohoda o zonácii v nedohľadne

Člen petičného výboru Zastavme netransparentnú zonáciu Národného parku Muránska planina Ing. Cyril Bábeľa st. zverejnil na sociálnej sieti status o priebehu rokovaní na túto, vlastníkmi a obhospodarovateľmi lesov, ale aj ochrancami prírody ostro sledovanú tému. Z textu vyplýva, že neexistuje žiadny dôvod na optimizmus. Dohoda zainteresovaných strán je zrejme v nedohľadne. Pohľady na zonáciu tohto národného parku sú zjavne priepastne rozdielne... 

Doporučený Ing. Cyril Bábeľa st. na Muránskej planine Ilustračné foto Jozef Marko Ing. Cyril Bábeľa st. na Muránskej planine

„Vzhľadom na množstvo požiadaviek o informácie ohľadom zonácie Národného parku Muránska planina, aspoň touto cestou predostriem pár faktov o jej priebehu resp. súčasnom stave. Na základe pokynu ministra Mičovského počas jeho poslednej návštevy Muránskej planiny, bola vytvorená regionálna pracovná skupina na vytvorenie návrhu zonácie. Na dvoch pracovných stretnutiach uvedenej skupiny sa nepodarilo dohodnúť sa ani len na základných pilieroch tvorby zonácie – odbornosť a platná legislatíva. Naopak, zo strany ochrany prírody sa vec tlačila do roviny politickej a spoločenskej objednávky. Preto vznikli zas dva návrhy – jeden na strane zástupcov ochrany prírody a druhý po dohode zainteresovaných vlastníkov a správcov pozemkov.

V zmysle pokynu ministra pôdohospodárstva, rešpektujúc politickú vôľu nájsť riešenie, sme navrhli výmeru Národného parku Muránska planina cca 10 900 ha. Zvyšok dnešného národného parku a jeho ochranného pásma by tvoril prírodný park. V národnom parku navrhujeme územia, ktoré sa najviac približujú kritériám IUCN a prírodné rezervácie do zóny A s podielom 43% z výmery národného parku, s postupným prechodom na bezzásahovosť v zmysle kritérií na 50% resp. 70% výmery národného parku. Je potrebné podčiarknuť, že tento návrh je prijateľný pre všetky dotknuté subjekty okrem novotvoriaceho sa vedenia Národného parku Muránska planina a bol zmietnutý zo stola. Presadzujú ich návrh, ktorý deklarujú ako verejný záujem, spoločenskú objednávku, pričom sociálny dopad nemá byť súčasťou zonácie.

Aj kolektivizácia bola verejným záujmom a vieme ako to dopadlo. Súkromné pozemky sme navrhli vyňať z národného parku, hranice národného parku viesť okrajom porastov, nie štátnou cestou. Nebolo to akceptované. Tento náš mimoriadne ústretový krok, ktorý by upokojil situáciu ukázal, že nejde len o Muránsku planinu. Od úspechu či neúspechu tejto zonácie sa bude odvíjať vývoj zonácií aj v ostatných „národných parkoch“ na Slovensku. Živnostníkom, ktorí v jadrovej časti Muránskej planiny pracujú pod odbornou správou a ktorí za svoju prácu (ťažbová, pestovná činnosť, údržba infraštruktúry) fakturujú cca 800 000 € ročne, odpovedať na otázku, kde nájdu zamestnanie, keď prebehne zonácia, momentálne odpovedať nevie nikto. Nie je to totiž súčasťou zonácie! Je potrebné zdôrazniť, že začiatkom októbra bola Európskym parlamentom prijatá iniciačná správa Stratégie pre lesy EÚ, ktorá jasne hovorí o podpore využívania dreva a výrobkov z dreva s cieľom stimulovať udržateľnú výrobu a vytváranie pracovných miest, pričom sa rešpektujú všetky doteraz prijaté dohovory o biotopoch, biodiverzite, chránených druhoch. Je to v rozpore s tým, čo razí ochrana prírody na Muránskej planine a na Slovensku.

Presúvať hospodárske lesy do bezzásahoveho režimu bez relevantných podkladov a odborných výskumov nemá so zmysluplnou ochranou prírody nič spoločné. Slová o vyrúbaní Muránskej planiny sú hlboko neodborné, emočne a tendenčne motivované a urážajú ľudí, ktorí sa citlivo starajú o predmetné územie. Samotná medzinárodná organizácia na ochranu prírody UICN poukazuje na nutnosť dodržiavať program starostlivosti o les, ktorý je na území Muránskej planiny platný a na základe prehodnotenia územia v roku 2017 ponechať hospodárenie v terajších medziach.

Čo vlastne chceme rešpektovať, ako dosiahneme rovnováhu dotknutých skupín? Rozhodne si ochrana prírody nemôže nadraďovať svoje nároky nad nároky ostatných, ani vystaviť náhornú plošinu Muránskej planiny so smrečinami s nízkou autoregulačnou schopnosťou bez aktívnej ochrany zničeniu a rozpadu. Prírodné zdroje sú majetkom nás všetkých. Riešením v tejto časti Muránskej planiny je práve prírodný park. Výrobky z dreva sú naša budúcnosť. Lesy s citlivým hospodárením nám to ponúkajú. Určite sa nechceme utopiť v plastoch. Vážme si ľudí na vidieku, podporme ich prácu. Vyspelá Európa to už robí. Na princípoch odbornosti, demokratickosti a dodržiavania platnej legislatívy a podpory vidieka s prirodzeným a citlivým spôsobom hospodárenia a života, je možné dosiahnuť rovnováhu dotknutých subjektov s ochranou prírody,“ píše Ing. Cyril Bábeľa st.

 

Naposledy zmenené: streda, 28 október 2020 06:04
Prečítané: 1978
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.