Logo
Vytlačiť túto stránku

Odborná platforma ZACHRÁŇME LESNÉ BOHATSTVO SLOVENSKA: Nová stratégia pre európske, aj slovenské lesy bude znamenať prelom

Odborná platforma ZACHRÁŇME LESNÉ BOHATSTVO SLOVENSKA oceňuje rozhodnutie poslancov Európskeho parlamentu, ktorí schválili správu o Stratégii pre európske lesy. Dokument má byť podkladom pre nový legislatívny návrh, ktorý plánuje Európska komisia predložiť začiatkom budúceho roka. Platforma považuje toto rozhodnutie za prelomové. Uvádza sa to v tlačovej správe Platformy, ktorú dnes uvoľnila do masmédií.

Doporučený Ilustračné foto zo stretnutia predstaviteľov Platfomy s novinármi: Peter Gogola Ilustračné foto zo stretnutia predstaviteľov Platfomy s novinármi: Peter Gogola

„Európsky parlament uznal rozhodujúcu úlohu lesov pri dosahovaní cieľov Európskeho zeleného dohovoru, vrátane klimatickej neutrality do roku 2050, ochrany biodiverzity a ekologického hospodárskeho rastu. Európska únia má podľa tohto rozhodnutia podporovať využívanie dreva, drevených výrobkov a lesnej biomasy s cieľom stimulovať udržateľnú výrobu a vytváranie pracovných miest. Európsky parlament v správe uznáva úlohu biodiverzity pri zabezpečovaní toho, aby lesné ekosystémy zostali zdravé a odolné. Európsky parlament vyzýva vo schválenej správe členské štáty, aby zosúladili svoje stratégie a plány v oblasti lesného hospodárstva tak, aby bolo možné príslušné ciele sledovať a zodpovedajúcim spôsobom ich korigovať.

Odborná platforma ZACHRÁŇME LESNÉ BOHATSTVO SLOVENSKA sa plne stotožňuje s výzvou Európskeho parlamentu, ktorá uznala rozhodujúcu úlohu lesov v rámci Európskeho zeleného dohovoru. Poslanci Európskeho parlamentu tak potvrdili, že programový cieľ našej odbornej platformy, prezentovaný v našom dokumente „Nová stratégia trvalo udržateľného využívania lesného bohatstva Slovenska“ je skutočne rozhodujúci pre trvalú udržateľnosť lesného bohatstva nielen v lesoch na Slovensku, ale v celej Európe. Nová stratégia pre európske, aj slovenské lesy bude po takomto rozhodnutí Európskeho parlamentu znamenať prelom v nazeraní na lesné bohatstvo krajín v EÚ,“ hovorí koordinátor platformy Ing. František Štulajter, CSc.

Platforma sa pripája aj k odborným stanoviskám európskych lesníckych organizácií a inštitúcií, zdôrazňujúcich skutočnosť, že iba trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov poskytuje rovnováhu medzi ochranou biodiverzity, ochranou podnebia a sociálno-ekonomickou prosperitou, zabezpečovanou s miestnymi komunitami vlastníkmi a správcami lesov. Odborne obhospodarované, zdravé a vitálne lesy sú v čase klimatických zmien garanciou zachovania biodiverzity. Takéto lesy majú schopnosť absorbovať väčšie množstvá CO2. Zvyšuje sa tak ukladanie uhlíka v lesoch a drevených výrobkoch, ako aj nahrádzanie fosílnych palív a energie. Odborne obhospodarované lesy majú potenciál byť prvým článkom v hodnotovom reťazci, ktorý poskytuje takmer štyri milióny ekologických európskych pracovných miest a zachováva kvalitné životné prostredie pre všetkých. Iba odolné a zdravé lesy môžu naďalej poskytovať viac ekosystémových služieb, vrátane ochrany biodiverzity.

Slovenská republika je rezervoárom európskeho lesníckeho bohatstva. Pestrosť a kvalita existujúcich obnoviteľných prírodných lesných zdrojov spojená s odborným  potenciálom je dôležitou štartovacou čiarou a príležitosťou pre rozvoj zelenej ekonomiky a bioekonomiky. Po viac ako 20 ročnom útlme odvetví, založených na lesníctve, bude ich reštartovanie náročnou úlohou. Aj preto sú odborníci v Platforme presvedčení, že medzi priority Národného integrovaného reformného plánu, prezentovaného v súčasnosti Vládou SR, musí patriť ochrana a zmysluplné využívanie lesného bohatstva Slovenska. 

V tlačovej správe odbornej platformy ZACHRÁŇME LESNÉ BOHATSTVO SLOVENSKA je ďalej uvedené, že „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR by malo využiť pozičný dokument Európskeho parlamentu „o lesoch“ na vytvorenie jednotnej štátnej politiky pre ochranu lesa a trvalo udržateľné využívanie lesného bohatstva Slovenskej republiky. Takáto štátna politika musí mať dlhodobú platnosť a záväznosť pre všetky zložky exekutívy bez výnimky. Mala by byť zameraná na všetky dôležité oblasti, súvisiace s lesným bohatstvom, najmä na odborné obhospodarovanie lesov, na účinnú ochranu prírody, na komplexné poskytovanie ekosystémových služieb, ktoré občania od lesa očakávajú a na posilnenie pozície priemyslu spracovania dreva a ďalších odvetví, založených na lesníctve v zelenej ekonomike a bioekonomike. Naša platforma je pripravená spolupracovať s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pri spracovaní takéhoto strategického dokumentu a podporovať jeho implementáciu.“

Jozef Marko

Naposledy zmenené: utorok, 13 október 2020 17:01
Prečítané: 1933
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.