Logo
Vytlačiť túto stránku

Agrorezort trvá na jednej miliarde eur. Jednou zo štyroch priorít prírode blízke obhospodarovanie lesa

Agrorezort na svojej internetovej stránke informuje o tom, že na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa uskutočnilo pracovné stretnutie vedenia so zástupcami z Ministerstva financií SR a Úradu vlády SR. Cieľom rokovania bolo predloženie návrhu priorít agrorezortu k Národnému integrovanému reformnému plánu s názvom Moderné a úspešné Slovensko. Minister Ján Mičovský odovzdal štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Ľubošovi Jančíkovi dokument so zapracovanými pripomienkami rezortu k Národnému integrovanému reformnému plánu.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Národný integrovaný reformný plán má slúžiť ako rámec pre vypracovanie nového dokumentu s názvom Plán rozvoja a obnovy. Podľa informácií z Úrady vlády SR bolo cieľom tohto dokumentu rozprúdiť verejnú diskusiu. Agrorezort predložil iniciatívne ešte v auguste vlastný návrh národných rámcových programov pod názvom Príprava zelenej, digitálnej a odolnej obnovy pôdohospodárstva. Žiadal v ňom vyčleniť 2,4 mld. eur na 10 priorít.

Agrorezort po zverejnení požiadaviek Európskej komisie a po rokovaní som zástupcami ministerstva financií a úradu vlády trvá na jednej miliarde eru pre štyri priority: pozemkové úpravy aj s krajinotvorbou, modernizácia a obnova potravinového dodávateľského reťazca s cieľom zabezpečenia potravinovej sebestačnosti, plán revitalizácie závlah a zadržiavania vody v krajine, ekologickejšie spôsoby obhospodarovania lesa (prírode blízke hospodárenie v lese).

„Máme zodpovednosť za 88 % plochy územia SR a bez nášho rezortu nie je možné uskutočniť reformy v oblasti zelenej ekonomiky a zabezpečiť potravinovú sebestačnosť," uviedol na rokovaní minister Ján Mičovský. Dôležitým faktom podľa agrorezortu zostáva, že samotný Plán rozvoja a obnovy SR sa bude tvoriť v najbližších dňoch už aj za účasti odborných útvarov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

 

Prečítané: 1908
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.