Logo
Vytlačiť túto stránku

Európsky parlament: EÚ by mala vyčleniť dostatok financií na rozvoj lesných oblastí a zlepšenie vitality lesov. Mala by podporovať využívanie dreva

Európsky parlament dnes v rámci plenárneho zasadnutia schválil správu o Stratégii pre lesy Európskej únie s názvom Cesta vpred. Správa má byť podkladom pre nový legislatívny návrh, ktorý plánuje Európska komisia predložiť začiatkom budúceho roka. Za uznesenie o prijatí správy hlasovalo 462 poslancov, 176 bolo proti a 56 sa zdržalo hlasovania.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Európsky parlament v správe okrem iného zdôrazňuje, že lesy a odvetvie lesného hospodárstva významne prispievajú k rozvoju miestnych obehových ekonomík, založených na bioproduktoch v EÚ. Zvýrazňuje rozhodujúcu úlohu lesov, odvetvia založeného na lesoch a biohospodárstva pri dosahovaní cieľov európskeho ekologického riešenia a klimatickej neutrality do roku 2050.

V správe je ďalej uvedené, že Európska únia by mala podporovať využívanie dreva, drevených výrobkov alebo lesnej biomasy s cieľom stimulovať udržateľnú výrobu a vytváranie pracovných miest. Európsky parlament vyzýva Európsku komisiu a členské štáty, aby podporovali návrat materiálov biologického pôvodu, vrátane drevného odpadu do hodnotového reťazca, prostredníctvom podpory ekologického dizajnu, ďalšej podpory recyklácie a podpory využívania druhotných surovín, obsahujúcich drevo.

Európsky parlament v správe uznáva úlohu biodiverzity pri zabezpečovaní toho, aby lesné ekosystémy zostali zdravé a odolné; zdôrazňuje význam lokalít Natura 2000, ktoré ponúkajú možnosť poskytovať spoločnosti rôzne ekosystémové služby, vrátane surovín. Konštatuje však, že na riadenie týchto oblastí je potrebné technické poradenstvo a nové dostatočné finančné zdroje. Zdôrazňuje, že hospodárske straty, spôsobené ochrannými opatreniami by sa mali spravodlivo kompenzovať.

Podľa Európskeho parlamentu by mala Európska únia zabezpečiť dostatočné financovanie opatrení pre odvetvie lesného hospodárstva, zodpovedajúce novým očakávaniam, vrátane investícií do rozvoja lesných oblastí a zlepšenia vitality lesov, údržby sietí lesných ciest, lesnícke technológie, inovácie a spracovanie a využívanie lesných produktov. Vyzýva členské štáty, aby zosúladili svoje stratégie a plány v oblasti lesného hospodárstva tak, aby bolo možné príslušné ciele sledovať a zodpovedajúcim spôsobom ich korigovať, a nie vytvárať administratívne mozaiky, ktoré potom ohrozujú dosiahnutie cieľov stanovených v ich strategických dokumentoch.

K obsahu dokumentu a jeho posolstvám sa budeme v článkoch, publikovaných na portáli Lesmedium.sk, opakovane vracať a zdôrazňovať ich v konfrontácii s tým, ako sa ich budú snažiť deformovať a vysvetľovať po svojom politici, štátni úradníci a ekoaktivisti na Slovensku.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 08 október 2020 18:07
Prečítané: 1735
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.