Logo
Vytlačiť túto stránku

Ornitológovia: Viac druhov sme stratili mimo lesov ako v lesoch

V chránených územiach sa s pôdou často hospodári horšie ako mimo nich. V statuse na sociálnej sieti to uviedla Slovenská ornitologická spoločnosť SOS/Birdlife Slovensko. Podľa ornitológov patrí medzi základné problémy ochranárstva na Slovensku to, že štátnu pôdu v chránených územiach nespravuje jedna inštitúcia. Informáciu prevzala Slovenská tlačová agentúra SITA a publikovala ju na internetovej stránke WebNoviny.sk.

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Kým časť štátnych pozemkov v chránených územiach spravuje Štátna ochrana prírody SR, nelesné pozemky napríklad spravuje takmer výlučne Slovenský pozemkový fond, ktorý ich prenajíma iným subjektom. Podľa ochranárov však pri ich prenajme nie sú zohľadňované ciele ochrany.

Výsledkom je, že aj oveľa viac druhov sme stratili mimo lesov ako v lesoch. Dropy, krakle, sokoly kobcovité a iné sú na pokraji vyhynutia, pričom nejde o lesné druhy. Nemôže byť v chránených územiach päť kohútov, ktorí spravujú štátnu pôdu. Nevieme zabezpečiť starostlivosť o štátnu pôdu, strácame vzácne druhy, vzácne biotopy. Presne pre tento chaos v chránených územiach potrebujeme naozaj upratať,“ uviedla SOS/Birdlife v statuse.

SITA ďalej uvádza, že najefektívnejším riešením by podľa ornitológov bolo, keby všetky štátne pozemky v chránených územiach patrili pod správu ŠOP SR. SOS/Birdlife konštatuje, že ak ostane správa pozemkov „rozbitá“ na mnoho subjektov, takýto systém je oveľa zraniteľnejší a rádovo ťažšie sa presadzuje potrebná starostlivosť o vzácne druhy.

 

 

 

 

Prečítané: 1507
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.