Logo
Vytlačiť túto stránku

Kontroverzný plán EÚ na zníženie emisií: Lesy a pôda musia byť súčasťou výpočtov

Európska komisia odmietla kritiku svojho klimatického plánu pre rok 2030, v rámci ktorého plánuje znížiť emisie skleníkových plynov v EÚ aspoň o 55 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990, informovala agentúra DPA. Na Slovensku informáciu zverejnila agentúra TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Komplexy zdravých a zelených lesov v Malej Fatre Ilustračné foto Jozef Marko Komplexy zdravých a zelených lesov v Malej Fatre

Nový klimatický plán prvýkrát predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas svojho prvého prejavu o stave EÚ na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli v stredu 16. septembra 2020. "Uznávam, že nárast zo 40 na 55 (percent) je pre niektorých príliš veľa, pre iných to nie je dosť," uviedla von der Leyenová. "Pre nás je tento cieľ do roku 2030 ambiciózny, dosiahnuteľný a prospešný pre Európu."

Plán však medzičasom skritizovali niektoré členské štáty EÚ, podľa ktorých je 55 percent priveľa, pretože ich ekonomika vo veľkej miere závisí od uhoľného priemyslu, a niektorí politici obviňujú EK z falšovania čísel. Keďže nový plán počíta s absorpciou emisií lesmi a pôdou, tvrdia, že je založený na inej podstate. "Naozaj pochybujem, že by toto v skutočnosti znamenalo (potrebu zníženia) len o 50 percent. Nevidím v tom logiku," uviedol viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans. Podľa neho lesy a pôda prijímajú emisie z atmosféry, a preto musia byť súčasťou výpočtov.

Naopak ochrancovia životného prostredia tvrdia, že podľa vedeckých výpočtov je na dosiahnutie tzv. uhlíkovej neutrality do roku 2050 potrebné znížiť emisie až o 65 percent. Ani s touto pripomienkou však Timmermans nesúhlasí a uviedol, že si stojí za výpočtami Európskej komisie. "Myslím si, že spôsob, ako sme to v našom hodnotení vplyvu vypočítali, nás dostáva na mínus 55 v roku 2030, čo nás skutočne dostane ku klimatickej neutralite v roku 2050," povedal.

Ako na záver TASR cituje informácie agentúry DPA, podrobný plán na dosiahnutie neutrality predstaví EK najneskôr v júni 2021. Doposiaľ došlo len k 22-percentnému zníženiu emisií v porovnaní s úrovňami z roku 1990.

Prečítané: 1507
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.