Logo
Vytlačiť túto stránku

Odkazy pre politikov od poľnohospodárov a vlastníkov lesov: Sme na dne. Máme toho dosť!

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho zverejnil na internetovej stránke, ktorá sa venuje aktuálnemu pohľadu na agrosektor, svoj názor na súčasnú situáciu. Píše o padnutí agrosektora na úplné dno a rozoberá príčiny, ktoré tento stav spôsobili. Predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník reaguje pre Lesmedium.sk komentovaním analogického vývoja v lesnom hospodárstve.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Téma dodatkov k nájomným zmluvám od Slovenského pozemkového fondu je len špička ľadovca, ktorá narazila na dno a po včerajšku (10. septembra) podľa môjho názoru aj dno prerazila. Dôsledok viac ako 30 ročného vývoja v slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve dnes sledujeme v priamom prenose. Riadne ste to pohnojili, vážení slovenskí politici, ktorí ste sa tu za tie roky snažili, verím, že niekedy úprimne, ale často s nepochopením a najčastejšie len akože, pre vylepšenie vášho politického skóre, zlepšiť postupne sa prehlbujúci úpadok domáceho agropotravinárstva.

Vážení slovenskí poľnohospodári, vážení slovenskí potravinári, týka sa to aj vás a nás. Jednoducho všetkých, ktorí sme pri tom boli. Niekde sa stala chyba. A riadna. Či sa nám to páči alebo nie, urobili sme ich aj my. Dôsledkom a zosobnením tohto vývoja je personálne obsadenie ľudí, ktorí stoja na čele nášho rezortného ministerstva. Zeleninári, mliekari, vinohradníci, pekári, malí, veľkí, jednoducho všetci poľnohospodári a potravinári môžeme kričať, koľko chceme, rozumne a odborne argumentovať. Jednoducho oni, vedenie na ministerstve pôdohospodárstva, nám nerozumejú. Nemôžeme ich za to viniť. Nemajú šancu nás pochopiť. Nedokážu to,“ píše okrem iného vo svojom článku Emil Macho.

Predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník vidí analógiu vývoja v poľnohospodárstve a potravinárstve s prístupom politikov k vlastníkom a obhospodarovateľom lesov: „Už toho máme aj my dosť! Svedectvom je prebiehajúca petícia "Mor ho" - výzva na záchranu lesov Slovenska. A najmä pevné rozhodnutie miestneho obyvateľstva - vlastníkov pôdy, na ktorej rastú živé rastliny – stromy. My sme les a my si ho budeme chrániť sami. A sme pripravení vyjsť aj do ulíc so svojimi traktorovými olejničkami, pripomínajúcimi ešte úspešné hospodárenie v období socializmu, či s poslednými zvyškami konských záprahov, ktoré prevážajú kočiši na strojoch, pripomínajúcich krajiny tretieho sveta. Sme pripravení vyjsť nielen do ulíc, ale aj do svojich hôr! Bude kľúčové, ako sa s tým vysporiadajú ministri pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a životného prostredia a poťažmo vláda v nasledujúcich dvoch - troch mesiacoch. Lebo toto je problém celej spoločnosti, nie jedného ministerstva.“

Jozef Marko

Článok predsedu SPPK Emila Macha nájdete tu:  

https://polnoinfo.sk/emil-macho-dosiahli-sme-totalne-dno/

Naposledy zmenené: nedeľa, 13 september 2020 13:12
Prečítané: 1638
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.