Logo
Vytlačiť túto stránku

V Poloninách má byť ďalšia prírodná rezervácia

Na území Národného parku Poloniny by mala vzniknúť prírodná rezervácia Veľký Bukovec. Návrh pripravuje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Pre TASR to uviedla riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP SR Marta Mútňanová. Vyhlásením rezervácie sa má zabezpečiť ochrana lokality Svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy, konkrétne časť Stužica-Bukovské vrchy. Informácia je zverejnená na stránke Teraz.sk.

Doporučený Hrebeň Polonín Foto: LESY SR Hrebeň Polonín

Výmera Veľkého Bukovca by mala byť 973,97 hektára. Marta Mútňanová pre TASR povedala, že územie by malo byť rozdelené na zónu A, kde je navrhovaný piaty stupeň ochrany a zónu B, kde by mal platiť štvrtý stupeň ochrany. Na vymedzenom ochrannom pásme by mal byť tretí stupeň ochrany.

Navrhovaná prírodná rezervácia nadväzuje na už existujúce prírodné rezervácie Borsučiny a Borsukov vrch a národné prírodné rezervácie Stužica a Jarabá skala. "Vytvorí sa tak kompaktná jadrová zóna komponentu Svetového dedičstva UNESCO, v ktorej bude zabezpečený bezzásahový režim tak, ako si to vyžadujú podmienky zaradenia územia medzinárodného významu," priblížila Marta Mútňanová.

Prečítané: 1720
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.