Logo
Vytlačiť túto stránku

Drevná štiepka namiesto uhlia

Z tepelnej elektrárne v Novákoch možno bude plynovo-štiepkový energetický zdroj. Slovenské elektrárne totiž plánujú v rámci transformácie regiónu horná Nitra novácku elektráreň do roku 2023 transformovať. Slovenský dominantný výrobca elektriny sa už obrátil na kompetentné orgány, aby mu projekt schválili.

Doporučený Drevná hmota pripravená na zoštiepkovanie Foto: archív Lesmedium.sk Drevná hmota pripravená na zoštiepkovanie

„Hľadáme čo najefektívnejší spôsob prechodu elektrárne Nováky z elektrárne spaľujúcej uhlie na nový zdroj energie s dôrazom na potrebu zachovania výroby tepla po roku 2023 ako centrálneho zdroja tepla, zlepšenia prevádzkovej flexibility a zníženia vplyvu na životné prostredie,“ uviedli Slovenské elektrárne v investičnom zámere, ktorý predložili na posúdenie štátnym orgánom. Informáciu zverejnila Slovenská tlačová agentúra SITA na internetovej stránke WebNoviny.sk.  

Slovenské elektrárne si dali podľa SITA vypracovať štúdiu realizovateľnosti. Tá mala dať odpovede, ako po ukončení dotovania ťažby uhlia na hornej Nitre majú naložiť s tepelnou elektrárňou v Novákoch. Štúdia vypracovaná v marci tohto roka hovorila o viacerých variantoch. Na základe analýzy sa elektrárne rozhodli, že postavia v areáli nováckej elektrárne nový plynový a biomasový zdroj. Ten by mal pozostávať z troch plynových kotlov s výkonom po 18 megawattov, z dvoch nových kotlov na drevnú štiepku s výkonom po 8 megawattov a z kogeneračnej jednotky s výkonom jeden megawatt. Ročne by nový energetický zdroj spotreboval takmer 13-tisíc metrov kubických zemného plynu a viac ako 38-tisíc ton drevnej štiepky.

SITA ďalej uviedla, že Okresný úrad v Prievidzi koncom júla rozhodol, že investičný projekt Slovenských elektrární v Novákoch sa nebude pri splnení viacerých podmienok posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. „Na základe komplexného preskúmania predloženého oznámenia o zmene, doručených vyjadrení a stanovísk a zhodnotenia celkovej úrovne ochrany životného prostredia sme nezistili žiadne skutočnosti, ktoré môžu byť v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu životného prostredia alebo ktoré by v závažnej miere ohrozovali životné prostredie a zdravie obyvateľov,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie prievidzský okresný úrad. Ten je presvedčený, že „navrhovanú zmenu činnosti je tak možné za plného rešpektovania všetkých zákonom stanovených požiadaviek odporučiť na realizáciu“. Proti rozhodnutiu okresného úradu sa už odvolali Priatelia Zeme ako aj Združenie domových samospráv.

Prečítané: 1815
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.