Logo
Vytlačiť túto stránku

V lesoch pri Vinianskom jazere otvorili výnimočný projekt: Lesný kúpeľ s mimoriadnym významom pre ľudské zdravie

Výsledok rekonštrukcie Vinianskeho hradu a projekt ekoturizmu vyzdvihujúci silu prírody v lesoch pri Vinianskom jazere s názvom Lesný kúpeľ včera predstavila verejnosti krajská organizácia Košice Región Turizmus. Na stránke Teraz.sk o tom informuje tlačová agentúra TASR.

Doporučený Lesníci dokážu detí v rámci lesnej pedagogiky úžasne zaujať Ilustračné foto Jozef Marko Lesníci dokážu detí v rámci lesnej pedagogiky úžasne zaujať

Projekt Lesný kúpeľ zrealizovalo občianske združenie Lesná pedagogika. "Na Slovensku je to niečo výnimočné. Projekt vznikol v rámci ekoturizmu, ktorého cieľom je ochrana životného prostredia, ale aj heslo – zažívaj a ochraňuj hodnoty. V rámci lesného kúpeľa je to o tom, že je to terapia v lese. Ľudia si majú užiť voľno, relax a oddych, načerpať z prírody pozitívnu energiu," cituje TASR výkonnú riaditeľku Košice Región Turizmus Lenku Vargovú Jurkovú.

Občianske združenie Lesná pedagogika sa takmer desať rokov venuje environmentálnej výchove a zážitkovému vzdelávaniu o lese a prírode. Na projekt získalo viac ako 12 000 eur. "Lesný kúpeľ je lesná terapia, ktorá vznikla už takmer pred 30 rokmi v Japonsku. Po dlhých rokoch vedeckých štúdií sa rozšírila nielen v Ázii, ale aj v Európe a Amerike. V našom priestore je pomerne neznáma," povedala pre TASR predsedníčka OZ Lesná pedagogika Berta Stašková. "Shinrin yoku", japonský výraz pre kúpeľ v lesnej atmosfére, má podľa nej aj mimoriadny význam pre ľudské zdravie.

Spravodajský šot o otvorení projektu Lesný kúpeľ odvysielala v sobotu 8. augusta aj verejnoprávna televízia v hlavných Správach RTVS.

Naposledy zmenené: nedeľa, 09 august 2020 10:13
Prečítané: 1786
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.