Logo
Vytlačiť túto stránku

Príklad z Javorníkov: Ak chceme zachovať zelené lesy, nutný je aktívny prístup, nie ničnerobenie

Javorníky sú pohorie, ktoré tvorí na západe časť štátnej hranice medzi Slovenskom a Českom. Sú geomorfologickým celkom Slovensko-moravských Karpát. Rozprestierajú sa na severozápade Slovenska a východe Moravy. Celková rozloha je 1 113 km², z toho 229 km² na Morave a 884 km² na Slovensku. Časť tohto krásneho pohoria zasahuje aj okolie obce Makov. Takto začína ďalší zo zaujímavých statusov na svojej stránke na sociálnej sieti Róbert Gombárik, predseda Urbárskeho spolku obce Nižná Boca, pozemkové spoločenstvo.

Doporučený Ilustračné foto Róbert Gombárik Ilustračné foto Róbert Gombárik

„Lokalitu Zapač obhospodarujú vlastníci z Prahy, Brna, Južnej Afriky a miest z Moravy. Vzorne sa starajú o cca 200 hektárov. Aj ich trápi neustále pribúdanie chorých stromov a ochrane lesa venujú veľa času. Makov je takisto lokalita, kde naozaj vlastníci robia opatrenia, hlavne asanáciu zvyškov po ťažbe spaľovaním haluziny malými ohníkmi aj medzi jednotlivými stromami. Málokde to na Kysuciach robia. Tu je to tradícia a možno aj väčší vplyv českej kultúry. Inde na Kysuciach sa urobí na rúbanisku 5 až 6 ohňov, baby celý deň lietajú okolo ohňov a v horšom prípade už lietajú požiarnici. Práca v lesoch je preto hlavne o ľuďoch.

Všimnite si malé ohniská na fotkách. Znova môžete vidieť na mapke ako pribúdajú malé plôšky sústredenej kalamity a že sú to nie velikánske holé plochy, ako sa prezentuje zvučnými menami ochrany prírody. Tak isto môžete vidieť vyznačenie roztrúsenej kalamity, ktorá je takou saskou-športkou. Výberom chorých a poškodených stromov neplánovane vznikajú nové miesta pre vznik prirodzeného zmladenia a mozaikovitého svetla pre jeho vznik. Ak chceme zachovať veľa starých lesov zelených, tak je nutný aktívny prístup, nie ničnerobenie.

Ešte chcem pripomenúť, že pri vyhotovovaní programu starostlivosti o lesy bolo len na Makove a Vysokej viac ako 800 ha bez určenia obhospodarovateľa lesa. Je to na škodu, že majitelia neprejavili záujem, lebo vznikajú ničnerobením ohniská nákazy. Veľa firiem však oslovuje vlastníkov týchto lesov a berie si ich do obhospodarovania, čím je predpoklad poriadnej starostlivosti za zamedzeniu vzniku ohnísk nákazy a tým vznik krajších pohľadov a využívanie zelených starých lesov,“ píše R. Gombárik.

 

Prečítané: 1772
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.