Logo
Vytlačiť túto stránku

V českých lesoch svieti červená. Na čoraz väčšom území

Ministerstvo pôdohospodárstva Českej republiky upravilo tzv. červenú zónu, pre ktorú platia núdzové opatrenia na riešenie kalamitnej situácie v lesoch. Ide o územie, ktoré je podkôrnikmi zasiahnuté mimoriadne silne alebo je bezprostredne ohrozené. V červenej zóne môžu majitelia lesov upustiť od niektorých opatrení, aby mali dostatočné kapacity na spracovanie a asanáciu napadnutého dreva. Informáciu publikoval portál Silvarium.cz.

Doporučený Kalamita v Nízkych Tatrách Ilustračné foto Milan Dolňan Kalamita v Nízkych Tatrách

Podľa českého agrorezprtu sa červená zóna rozširuje o približne 10 percent, predovšetkým na území českej časti republiky. "Pre červenú zónu, kde sú lesy silne postihnuté alebo ohrozené lykožrútovou kalamitou a schnú, platia mimoriadne opatrenie ministerstva pôdohospodárstva. To vytvára lepšie podmienky pre zvládanie kalamity a riešení jej následkov. Vlastníci tu môžu ustúpiť od používania obranných opatrení, ako sú napríklad lapače, pretože už nie sú účinné. Namiesto toho môžu sústrediť všetky sily na spracovanie a asanáciu napadnutého dreva," povedal minister Miroslav Toman.

Červená zóna sa rozšírila z 5 127 katastrov na 6 109, z celkového počtu 13 078 katastrálnych území v Českej republike. Ministerstvo pôdohospodárstva Českej republiky pritom vychádzalo z družicových snímok. Aktuálnym rozšírením agrorezort reaguje na postup kalamity od poslednej aktualizácie z 9. decembra 2019.

Celý článok nájdete tu:

http://www.silvarium.cz/lesnictvi/mze-aktualizovalo-cervenou-zonu-lesu-zasazenych-kurovcem 

Naposledy zmenené: streda, 05 august 2020 18:14
Prečítané: 2263
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.