Logo
Vytlačiť túto stránku

Pripravujú vyhlásenie prírodnej rezervácie Vihorlatský prales. Morské oko má byť v päťke

Ministerstvo životného prostredia SR podľa informácie, ktoré zverejnilo na svojej webovej stránke, ukončilo prípravu na vyhlásenie prírodnej rezervácie Vihorlatský prales. Návrh na jej vyhlásenie chce minister Ján Budaj predložiť na augustovom rokovaní vlády. Správu publikuje agentúra TASR na portáli Teraz.sk. 

Doporučený Pohľad na Morské oko Foto Peter Stanko Pohľad na Morské oko

Ministerstvo dosiahlo v marci tohto roka dohodu so spoločnosťou Bestry, ktorá vlastní 353,3 hektára lesných pozemkov v jadrovej časti rezervácie. Spoločnosť podľa envirorezortu súhlasila so zámenou za iné lesné pozemky vo vlastníctve štátu. Envirorezort následne inicioval, aby správcovia lesných pozemkov vo vlastníctve štátu vytypovali pozemky vhodné na zámenu.

Na základe toho ministerstvo životného prostredia odoslalo žiadosť o zámenu pozemkov na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré má podľa zákona zabezpečiť právne kroky k zámene pozemkov, informuje envirorezort.

"Minister životného prostredia nepochybuje o tom, že potrebné administratívno-právne kroky, aby mohlo dôjsť k vyhláseniu prírodnej rezervácie Vihorlatský prales, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka uskutoční, a to čo v najkratšom termíne. Minister Ján Mičovský je priaznivcom ochrany starých bukových lesov a pralesov Karpát a ak ho niečo brzdilo v konaní, tak to mohli byť iba formálne prekážky," uvádza v aktuálnej tlačovej správe envirorezort.

Minulé vedenie envirorezortu chcelo vyhlásiť prírodnú rezerváciu Vihorlatský prales, ktorého súčasťou by bola zmena stupňa ochrany Morského oka z piateho na štvrtý stupeň. Proti tomu sa postavilo Lesoochranárske zoskupenie VLK. To vyzvalo na podpísanie hromadnej pripomienky k medzirezortnému pripomienkovému konaniu, ktorú podporilo vyše 70 000 signatárov. Požadovali, aby jazero Morské oko aj jeho okolie bolo v rezervácii Vihorlatský prales zaradené do najvyššieho stupňa ochrany. Minister Ján Budaj upravil návrh tak, že Morské oko má byť územím s najvyšším stupňom ochrany.

Ministerstvo životného prostredia podľa TASR pripomína, že prírodná rezervácia Vihorlatský prales pokrýva lokalitu starých bukových lesov a pralesov, ktoré sú vyhlásené UNESCO-m za lokalitu svetového prírodného dedičstva.

Naposledy zmenené: pondelok, 03 august 2020 16:24
Prečítané: 3179
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.