Logo
Vytlačiť túto stránku

Historické maximá v love diviakov. Poľovníci pripravujú predaj diviny v koži prostredníctvom webovej aplikácie

Slovenskí poľovníci dosahujú v love diviakov historické maximá, za štyri mesiace sezóny ich ulovili 18-tisíc. Za jún to predstavovalo 180 ulovených diviakov denne. "Je veľmi pravdepodobné, že tento rok budeme ataktovať hranicu 100-tisíc diviakov,“ uviedol hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák s tým, že za uplynulú poľovnícku sezónu poľovníci ulovili viac ako 75-tisíc diviakov. Kedysi ich v priemere lovili 35 až 40-tisíc ročne. Informáciu zverejnila Slovenská tlačová agentúra SITA na stránke WebNoviny.sk.

Doporučený Ing Alojz Kaššák (v strede) je aj spolutvorcom populárnej relácie HALALI Foto Jozef Marko Ing Alojz Kaššák (v strede) je aj spolutvorcom populárnej relácie HALALI

Odkedy Slovensko bezprostredne ohrozuje africký mor ošípaných (AMO), lovia ich dvakrát toľko. Poľovníci sú v najrizikovejšej nárazníkovej a infikovanej zóne s Maďarskom zabezpečení chladiarenskými zariadeniami vďaka Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR a Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Sú tiež motivovaní finančnou odmenou za vzorky z diviaka, SPK tiež zakúpila dezinfekčné prostriedky na sanáciu ulovenej a uhynutej diviačej zveri. O ďalšom materiálnom zabezpečení užívateľov poľovných revírov chladiarenskými zariadeniami sa vedú rokovania. Aby poľovníci mohli loviť ešte viac diviakov a ďalších druhov raticovej zveri a zamedziť tak vznikajúcim škodám, je potrebné podľa komory urobiť v krajine rázne zmeny.

Okrem iného požadujú obmedziť pohyb ľudí v najrizikovejších zónach pre zamedzenie šírenia AMO, zakázať vstup do lesov na zelenej hranici s Maďarskom či vytvoriť pružný mechanizmus pre mimoriadne situácie v legislatíve, najmä na úseku zákonov o poľovníctve, o zbraniach a strelive a ochrany prírody a krajiny.

Aby sa lov stal efektívnejší, a najmä stále bezpečný, je podľa SPK nutné napríklad vytvoriť dostatočne široké prieseky vo vysokých poľnohospodárskych plodinách. Nakoľko je trh v zahraničí aj na Slovensku u veľkoodberateľov presýtený divinou z celej Európy, SPK už na jar iniciovala zmenu legislatívy pri predaji malých množstiev diviny v koži.

„Aby sme to slovenským poľovníkom uľahčili, Slovenská poľovnícka komora pripravila webovú aplikáciu pre predaj diviny v koži konečnému spotrebiteľovi – občanovi tak, aby si každý mohol zakúpiť to najkvalitnejšie mäso priamo zo slovenskej prírody,“ cituje SITA Alojza Kaššáka. Aplikácia bude dostupná na doméne www.predajdiviny.sk v najbližších dňoch.

 

Naposledy zmenené: sobota, 01 august 2020 13:46
Prečítané: 1785
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.