Logo
Vytlačiť túto stránku

Delegácia ÚNIE v Prezidentskom paláci: Sme ochotní mať bezzásahové územie, ale tam, kde to má opodstatnenie

Delegácia ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska bola včera po prvýkrát prijatá v Prezidentskom paláci. Delegácia bola zložená zo zástupcov regiónov – Bratislavsko-seneckého, Trenčianskeho, Hornopovažského, Liptovského, Gemerského a Hornozemplínskeho. Podľa informácie predsedu ÚNIE Milana Ovseníka ľudia z regiónov viac ako dve hodiny vysvetľovali na svojich príbehoch POSOLSTVÁ ÚNIE poradcom prezidentky SR Zuzany Čaputovej to, čo jej v rámci gratulácie k zvoleniu do funkcie chceli osobne odovzdať. Svoju Rezolúciu ÚNIE za Zelenšie Slovensko. Svoj dar prezidentke Slovenskej republiky, i keď nehmotný – úprimnú vôľu chrániť cenný prírodný majetok, ktorý tvorí slovenskú krajinu –slovenské lesy, pastvy, lúky. Zvlášť ak sú v ich súkromnom vlastníctve, ktorí môžu ponúknuť verejnosti.

Doporučený Delegácia ÚNIE pred Prezidentským palácom 30. júla 2020 Zdroj: FB ÚNIE Delegácia ÚNIE pred Prezidentským palácom 30. júla 2020

V tlačovej správe ÚNIE sa ďalej uvádza, že jasne zapôsobili aj postoje predstaviteľa urbáru Vrbica z NAPANT-u Jána Mikuláša: „Sme ochotní mať bezzásahové územie – ale rozumné, tam kde to má opodstatnenie. Inak si ničíme aj posledné zdravé zvyšky ihličnatých lesných oblastí.“ Zdôraznil a vysvetlil množstvo nezmyselností v novele zákona o ochrane prírody, ktorá zo svojimi v stovkách spočívajúcich novelizačných bodoch priniesla chaos, zmätok a najmä neistotu, prekračujúce hranicu ústavných práv občanov Slovenskej republiky a požiadal, aby sa tým zaoberal aj ďalší poradca pani prezidentky, Peter Kubina, poradca pre oblasť práva a spravodlivosti.

So silným posolstvom prišiel predstaviteľ Rusínov Róbert Latta z Národného parku Poloniny. Z území, z ktorých ich vyhnali na konci obdobia neslobody. Vraj pre vodu, s ktorou sa v súčasnosti vo veľkom obchoduje. Za obmedzenia, ktoré správcom krajiny prinášajú zvýšené náklady na spravovanie, nedostanú nič. A do opustených území ich ani v období slobody a demokracie nechcú pustiť. Tak im deti, potomkovia Rusínov odchádzajú. Za lepším život. Ak nie do Bratislavy, tak do šíreho sveta, píše sa v tlačovej správe ÚNIE.

Tlačovú správu ÚNIE zverejňujeme v celom rozsahu v prílohe k článku.

Naposledy zmenené: piatok, 31 júl 2020 11:15
Prečítané: 1509
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.