Logo
Vytlačiť túto stránku

Vojenskí lesníci opravia storočné rybníky a ochránia Malacky pred povodňami

Štátny podnik Vojenské lesy a majetky SR chce zrekonštruovať takmer 100-ročné rybníky na tokoch Malina a Balážov potok vo Vojenskom obvode Záhorie. Cieľom projektov je ochrana obyvateľov Malaciek a majetku podniku pred povodňami. Žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia na realizáciu opráv v súčasnosti posudzuje Ministerstvo životného prostredia SR. O tomto zámere informovalo včera v tlačovej správe Ministerstvo obrany SR.

Doporučený Ján Jurica ukazuje ministrom obrany a životného prostredia, kde má byť realizovaný plánovaný projekt Zdroj: internetová stránka Ministerstva obrany SR Ján Jurica ukazuje ministrom obrany a životného prostredia, kde má byť realizovaný plánovaný projekt

„Miestne rybníky odkúpil štát spolu s územím ešte v roku 1928 od grófa Pálffyho. Tomu prirodzene zodpovedá aj ich stav. V súčasnosti sme nútení ich buď opraviť, alebo vypustiť, čo by malo negatívny vplyv na ekosystém tohto chráneného územia. Okrem toho by však bez ich rekonštrukcie v prípade prívalových dažďov mohlo dôjsť k ohrozeniu obyvateľov a majetku v odhadovanej výške až 12 miliónov eur,“ povedal po obhliadke stavu rybníkov minister obrany SR Jaroslav Naď.   

„Tieto rybníky majú vodozádržnú funkciu a ministerstvo podporou ich záchrany udrží vzácne prírodné prostredie súvisiace s ochrannou pred povodňami,“ zdôraznil minister životného prostredia SR Ján Budaj.

„Toto územie považujeme za veľmi cenné, avšak z našich vlastných zdrojov by bolo možné financovať len odstránenie havarijného stavu. Preto bolo našou snahou nájsť komplexné systémové riešenie, ktorého výsledkom by bola jeho dlhodobá udržateľnosť. V prípade schválenia projektu by teda došlo nie len k oprave hrádzí, tým k zachovaniu rybníkov a ochrane zdravia a majetku obyvateľov a štátu,“ uviedol generálny riaditeľ štátneho podniku Vojenské lesy a majetky Ing. Ján Jurica. Doplnil tiež, že výrazným benefitom by bola tiež realizácia takzvaných zelených opatrení – lagún pre obojživelníky a ostrovov pre hniezdenie vodného vtáctva, čím by došlo ako k udržaniu tohto cenného ekosystému, tak k výraznému zvýšeniu jeho biodiverzity. 

V tlačovej správe rezortu obrany je na záver uvedené, že štátny podnik Vojenské lesy a majetky SR realizoval v oblasti protipovodňovej ochrany už viaceré projekty, dodnes vybudoval už celkovo 11 protipovodňových poldrov a realizoval 230 technických a biotechnických opatrení. Pokračovať v ochrane obyvateľov a majetku chcú aj budúcnosti, a to doplnením existujúcej protipovodňovej sústavy a vybudovaním ďalších tzv. suchých poldrov v povodiach tokov Jakubianka a Ľubica na úpätí Levočských Vrchov v bývalom Vojenskom obvode Javorina.

Prečítané: 2567
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.