Logo
Vytlačiť túto stránku

Reakcia priameho aktéra na dve medializované lesnícke kauzy: Už nemôžem mlčať!

Doba je zlá. Zvykne sa hovoriť, keď vám život neplynie tak, ako by ste si priali. No nie doba je zlá. Zlí bývajú ľudia v nej... 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Časť prvá: KAUZA HRÍBIK

Kauza Hríbik, ktorou sa odštartovalo očierňovanie mojej osoby, začala presne 13.9.2018. V Denníku N vyšiel článok o zmiznutých sadeniciach na Odštepnom závode (OZ) Beňuš. Je pravdou, že toto periodikum mi dalo možnosť vyjadriť svoj názor na danú tému v rozhovore s redaktorom. Výsledný text nakoniec smeroval k jednoznačnému, vopred určenému vinníkovi. Vtedy som prvý a poslednýkrát hovoril o tejto téme s novinárom. 

Následne po uverejnení článku vznikla iniciatíva Odmietame ako podpora statočného horára proti tyranovi – riaditeľovi OZ. Čítal som túto výzvu niekoľkokrát. Nie som dyslektik, ale musel som čítať pomaly a hľadať v sebe vnútornú silu dočítať riadky, ktorých hlavným impulzom bol príbeh “statočného” lesníka z Telgártu. Viacerí zo signatárov tejto výzvy majú vo svojich mobiloch moje telefónne číslo, nikto mi však nezavolal, aby zistil názor druhej strany. Sú to páni, ktorí dnes ovplyvňujú fungovanie lesov na Slovensku a stavajú sa do pozície najmorálnejších a najstatočnejších lesníkov novodobej histórie. Čas ukáže. 

Aj Nadácia Zastavme korupciu sa venovala v relácii Cez čiaru tejto téme. K problematike sa vyjadrili  niekoľkí signatári výzvy, no ja som priestor na vyjadrenie opäť nedostal. Podobná situácia sa opakuje až do dnešného dňa, aj keď zverejnených článkov pribúda. Dlho som na tieto články nechcel reagovať. No po zverejňovaní ďalších neprávd na moju adresu už nemôžem mlčať. 

Ako teda vznikla celá kauza a čo jej predchádzalo? 

Pána Hríbika som v roku 2017 prijal do zamestnania po jeho niekoľkoročnom snažení stať sa zamestnancom štátneho podniku LESY SR. Vo februári roku 2018 som ho poveril vedením lesníckeho obvodu v mieste bydliska. Na jar začali jeho prvé práce na lesníckom obvode (LO) a prvé problémy. Nielen odborné, ale aj medziľudské, v komunikácii s dodávateľmi prác a s kolegami na lesnej správe (LS). V druhej polovici zalesňovacích úloh mi tento začínajúci lesník oznámil, že mu v porastoch chýbajú sadenice. Jeho na tento fakt upozornil lesník - dôchodca, ktorý mu na obvode dobrovoľne vypomáhal. 

Vypočul som si argumenty každej zainteresovanej strany a rozhodol sa veci riešiť. Musím povedať, že sa spustila lavína vzájomného osočovania lesníka a dodávateľa prác o tom, kto si neplnil svoje povinnosti. Keďže agrotechnické termíny sú nekompromisné, vyzval som dodávateľa prác na okamžité odstránenie nedostatkov. Pestovateľa OZ a vedúceho LS som poveril priamym dohľadom na odstránení nedostatkov. S firmou sme k dohodnutému termínu (po zalesňovaní) ukončili zmluvný vzťah a prostredníctvom nového verejného obstarávania sme vysúťažili iného dodávateľa prác na výrobnom celku. 

Som presvedčený, že zodpovednosť za práce na LO nesie vedúci, teda lesník. Za pestovné práce na lesnej správe je zodpovedný pestovateľ LS. V priebehu dvoch týždňov som vymenil pestovateľa, keďže som bol presvedčený, že niesol určitý podiel zodpovednosti za tento stav. “Statočný lesník” zostal na svojom poste. Chápal som to ako jeho začiatočnícku chybu. Hovoril som si, že je lesníkom len niekoľko mesiacov a každému treba dať šancu. 

Čo nasledovalo po odhalení tejto „kauzy“ ?

Generálne riaditeľstvo LESY SR, š. p. dalo podnet na prokuratúru na prešetrenie všetkých obvinení horára Hríbika. Absolvoval som niekoľko vypočutí na Policajnom zbore SR. Keďže pán horár Hríbik pochopil moje ústne upozornenie na plnenie si pracovných povinností ako “poslednú výstrahu, ktorá mohla vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život a zdravie“, bol som v priestupkovom konaní riešený na okresnom úrade, ktoré bolo taktiež zastavené. 

Čo vlastne odhalil horár Hríbik ?

Z výsledkov kontrol NKÚ, Generálneho riaditeľstva LESY SR, š. p. a Policajného zboru SR jednoznačne vyplýva, že pán horár si v období jarného zalesňovania v roku 2018 neplnil svoje pracovné povinnosti a dostatočnou kontrolou nezabezpečil práce na svojom lesníckom obvode. 

Na záver už len citát z uznesenia Obvodného oddelenia Policajného zboru SR zo dňa 11.1.2019

„ ...títo pracovníci uviedli, že oni sadenice posadili v dostatočnom množstve, ale sadenice chýbali preto, že to lesník M.H. chodil po deti do hornej kolónie a spolu potom stromčeky popoludní vytrhávali z porastov kde už boli posadené, pričom po deti bol 4-5 krát. Tieto potom jemu dávali a on ich z vreca vysypával do kufra  terénneho auta.“ 

Poznámka redakcie Lesmedium.sk: Podľa našich informácií Policajný zbor SR trestné stíhanie zastavil  a na Generálnom riaditeľstve š. p. LESY SR sa rozhodli veci ďalej nevenovať. 

Časť druhá : KAMEROVÝ PROTIPOŽIARNY SYSTÉM 

Z úst pána Mičovského už dlhú dobu počúvam o nevýhodnosti kamerového systému pre štátny podnik LESY SR a o mojom zlyhaní v tejto veci. Posledné vyjadrenie generálneho riaditeľa štátnych lesov o tom, že tento systém je pre podnik zbytočný, ma mierne povedané prekvapilo. Človek, ktorému by mala ochrana majetku občanov Slovenska ležať na srdci nepotrebuje systém, ktorý to zabezpečí. Za zmysluplnejšie považuje nahlasovanie požiarov turistami...

Ale poďme od začiatku. Samotné procesy prípravy a schvaľovania eurofondových výziev detailne neovládam, preto budem stručný: Európska komisia určila nariadením rámce na programové obdobie 2014-2020. Ministerstvo pôdohospodárstva spolu s PPA pripravili operačné programy na toto programové obdobie. Tento dokument schválila vláda a  inštitúcie EÚ. Následne boli výzvy na predkladanie projektov vyhlásené prostredníctvom PPA.

Jednou z výziev bol aj kamerový protipožiarny systém. Nepamätám si z histórie štátneho podniku, že by sa podnik nezapojil do EÚ výzvy na protipožiarnu ochranu. A keďže táto výzva riešila prevenciu a nielen samotné odstraňovanie následkov požiaru, rozhodli sme sa do tejto výzvy zapojiť (iná protipožiarna nebola). Som presvedčený, že lepšia ochrana majetku neexistuje. A tým nemám na mysli len ochranu pred požiarmi, ale ochranu všeobecne, keďže kamery monitorujú územie 24 hodín. Keď sme na začiatku príprav zverejnili tlačovú správu o zapojení sa do výzvy, pochvalne sa k danej problematike vyjadrovali nielen hasiči, ale aj ochranárske organizácie (v archívoch periodík sa dajú veci dohľadať). 

Všetky náklady spojené s kamerovým systémom boli hradené z externých zdrojov, takže ekonomika štátneho podniku nebola ohrozená. LESY SR zaťažujú len prevádzkové náklady (ročne cca 180 tisíc eur). V období projektových príprav sme aj tieto chceli eliminovať a v spolupráci s hasičským zborom sme hľadali riešenie na spolufinancovanie, keďže systém výrazne šetrí prostriedky na boj s požiarmi. Po zmene vlády v roku 2016 som bol z funkcie odvolaný a na implementáciu a ďalšie smerovanie projektu som už nemal žiadny dosah.

Často je spochybňovaný výber víťaznej firmy, ceny a môj podpis zmluvy deň pred voľbami. 

Po prvé - predpokladaná hodnota zákazky bola určená odborníkmi (NLC, TU a LSR) na 28 mil. eur.

Po druhé - výsledná cena, ktorá vzišla z riadneho VO bola cca 22,6 mil. eur.  

Po tretie – Úrad pre verejné obstarávanie nenapadol transparentnosť procesu VO.

Na veci, týkajúce sa podpisu zmluvy odpoviem otázkami: Kto by nepodpísal zmluvu na nenávratný finančný príspevok na ochranu majetku, za ktorý zodpovedá? Koho by nepotešila správa o úspešnosti jeho projektu, na príprave ktorého niekoľko mesiacov pracovali odborníci z viacerých oblastí lesníctva? Koľko dní pred a po voľbách by bolo správne podpísať zmluvu?

Zavedenie protipožiarneho kamerového systému v štátnych lesoch stále môže byť efektívnym nástrojom ochrany majetku a lesov na Slovensku. Ak je problém s funkčnosťou, je potrebné hľadať riešenia na dosiahnutie optimálneho stavu a minimalizovať náklady na jeho prevádzku v spolupráci odborníkov z LESOV SR, Ministerstva vnútra SR a Hasičského a záchranného zboru SR. Som presvedčený, že v dobe digitalizácie je tento systém najvhodnejší a dokáže zabezpečiť nielen požiarnu ochranu, ale aj ochranu pred nelegálnou činnosťou v lesoch. Zároveň si myslím, že tento moderný kamerový systém je efektívnejší a ekologickejší ako používanie vrtuľníkov a dronov. Využívanie zamestnancov podniku na vykonávanie protipožiarnych ochranných služieb v čase ich osobného voľna bez finančnej náhrady tiež nie je optimistická vízia. 

RNDr. Peter Morong

(Autor je bývalý generálny riaditeľ š. p. LESY SR a bývalý riaditeľ Odštepného závodu Beňuš) 

Titulok: Lesmedium.sk 

Link na článok v Denníku N, ktorý odštartoval kauzu Hríbik: 

https://e.dennikn.sk/1230533/ako-miznu-stromceky-co-odhalil-horar-hribik-z-telgartu-v-statnych-lesoch/?ref=list 

 

Naposledy zmenené: utorok, 14 júl 2020 13:56
Prečítané: 6401
(25 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.