Logo
Vytlačiť túto stránku

Dažďový prales mizne v Brazílii rekordnou rýchlosťou

Odlesňovanie brazílskeho amazonského pralesa sa v prvej polovici roka 2020 zvýšilo o rekordných 25 percent v porovnaní s tým istým obdobím v minulom roku, informovala agentúra AFP. Vyklčovaných bolo celkovo až 3 064 štvorcových kilometrov lesa. Ide súčasne o najhoršiu bilanciu od roku 2015, keď sa s touto evidenciou začalo, uviedol brazílsky Národný ústav vesmírneho výskumu. Na Slovensku informáciu zverejnila agentúra TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Lesný porast na Slovensku, v ktorom odborne hospodária lesníci Ilustračné foto Jozef Marko Lesný porast na Slovensku, v ktorom odborne hospodária lesníci

Len v júni, keď sa začína obdobie sucha a požiarov, bolo odlesňovaním zničených rekordných 1 034 štvorcových kilometrov dažďového pralesa. Niekoľko krajín a environmentálnych organizácii kritizovalo Brazíliu z dôvodu rozsiahleho odlesňovania a požiarov, ktoré počas suchého obdobia pustošia najväčší dažďový prales na svete. Brazílsky viceprezident Hamilton Mourao uviedol, že medzinárodní investori chcú, aby Brazília preukázala "výsledky" v boji proti odlesňovaniu amazonského pralesa pred tým, ako zvážia účasť na projektoch na ochranu životného prostredia v krajine.

TASR ďalej informuje, že odlesňovanie regiónu sa zintenzívnilo, odkedy sa prezident Jair Bolsonaro minulý rok ujal moci. Environmentálni aktivisti tvrdia, že Bolsonaro svojou politikou a rétorikou tieto nelegálne aktivity ešte viac podporuje - aj tým, že v chránených oblastiach požaduje legalizáciu poľnohospodárskych aktivít či ťažobných činností. Súčasná pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 situácii tiež neprospieva, keďže sa znížila štátna kontrola oblastí. Vzhľadom na krízu v zdravotníctve majú totiž úrady v Brazílii menej ľudí a finančných prostriedkov na ochranu životného prostredia.

Naposledy zmenené: pondelok, 13 júl 2020 12:34
Prečítané: 3370
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.