Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Na Slovensku robia nezmyselné legislatívne predpisy z lesníkov naničhodníkov, vyspelá Európa seriózne zachraňuje lesy

Ing. Róbert Gombárik, predseda pozemkového spoločenstva Urbársky spolok obce Nižná Boca, píše v aktuálnom statuse na svojom profile na sociálnej sieti, že mu končí dvanásťdňový pobyt v Nemecku, počas ktorých sa podľa jeho slov utvrdil v tom, že lesnícka práca má význam a lesníci tvoria komunitu, ktorá má opodstatnenie v našej spoločnosti.

Doporučený Harvestor okamžite spracoiváva lykožrútmi napadnuté stromy Foto: Róbert Gombárik Harvestor okamžite spracoiváva lykožrútmi napadnuté stromy

„Bol som nadšený rýchlym zásahom miestneho mladého lesníka, ktorý presadzuje intenzívnu kontrolu porastov opakovaným pozorovaním počas dvoch týždňov. Prešiel som pre neho dvakrát cca 400 ha. A dnes už bola celá plocha, čo som pred týždňom vyznačil, spracovaná. Keď som mu poslal do mobilu obrázok s novým ohniskom nákazy, ihneď pribehol, potom nabehli s harvestorom a začali spracovávať.

Žiadny súhlas na ťažbu, žiadne bodky na pňoch, žiadne kríže, žiadne projekty, žiadnych 10 dní čakania, žiadne nahlasovanie - to mi veľmi imponuje a tešil som sa z toho, ako to funguje. Zároveň som bol nešťastný z toho, že o pár dni prídem domov a nebudem môcť nič robiť alebo budem stále len niečo nahlasovať a na niečo čakať. Strašne zlé a nechce sa mi veriť, že Slovensko ide týmto trendom, keď vyspelá Európa seriózne zachraňuje lesy.

Keď nezačneme okamžite poslúchať Lesnícku ochranársku službu Banská Štiavnica a nezbavíme sa nezmyselných legislatívnych predpisov, robiacich z lesníkov naničhodníkov, keď neprijmeme konštruktívne systémové opatrenia, zničíme si všetky lesy. Hoci všetci tvrdia, že to, čo tu píšem, dávno vieme, napriek tomu nemáme žiadny systém, ktorý by naštartoval veci a posunul ich do reálneho výkonu ochrany lesa.

Naučte sa včas rozpoznať prvé príznaky a nebojte sa spracovať zelené stromy. Zachránite tak včas rozsiahle územia. Najkrajšie veci sa v lesníctve robia na najnižších stupňoch riadenia a to ma teší najviac. Pomôžu prezidentka a slovenská vláda lesom tým, že podporia aktívny manažment na ochranu lesov? Podporia tým reálnu zamestnanosť a tvorivú ľudskú činnosť alebo radšej budú platiť ľuďom za ničnerobenie? V Nemecku prezident a vláda podali pomocnú ruku a poskytli pracovnú silu na záchranu lesov, ktorú platí štát,“ píše okrem iného R. Gombárik.

 

Prečítané: 3776
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.