Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov doplnia protestnú nótu pre Európsku komisiu o poznatky o byrokratickej šikane

Téme hlucháňa by sa mali venovať zainteresované ministerstvá na pracovnom stretnutí na envirorezorte. Následne sa uskutoční aj videokonferencia s Európskou komisiou. Informáciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnila na svojej stránke Teraz.sk tlačová agentúra TASR. Agrorezort uvádza, že EK vytýkala nesprávnu implementáciu smernice o biotopoch do právneho systému SR. Poukazovala aj na vykonávanie náhodnej ťažby v lokalitách NATURA 2000. Žaloba je v gescii Ministerstva životného prostredia SR a rezort pôdohospodárstva sa spolupodieľa na riešení problematiky v rozsahu svojich kompetencií, vysvetlil hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Daniel Hrežík.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Problematika je podľa nášho názoru úplne a správne vyriešená poslednými novelizáciami zákonov o ochrane prírody a zákona o lesoch účinných od 1. januára 2020, pričom na týchto predpisoch pracovali oba rezorty v úzkej súčinnosti, a to najmä z dôvodu zabezpečenia súladu týchto zákonov, odstránenia vzájomných rozporov," hovorí Daniel Hrežík. Agrorezort pripravil úpravu súčasného programu rozvoja vidieka, ktorá umožňuje starostlivosť o lokality, kde sa hlucháň vyskytuje. Vypísanie výzvy sa predpokladá ešte v tomto roku, pôvodný termín bol pre pandémiu odložený.

Postoj k téme hlucháňa zaujala aj ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. Jej predseda Milan Ovseník nás informoval, že 23. mája 2018 zástupcovia vlastníkov lesov odovzdali v Banskej Bystrici na odbornom seminári „Zachránime hlucháňa hôrneho na Slovensku?“ zástupcovi Európskej komisie na Slovensku Protestnú nótu vlastníkov neštátnych lesov Slovenska k aplikácii smernice Európskeho parlamentu a Rady 2009/147/ES o ochrane voľne žijúceho vtáctva a smernice Rady 92/43/EHS o ochrane prirodzených biotopov a voľne žijúcich živočíchov a rastlín na Slovensku.

„V júni až septembri 2019 sme upozorňovali na účelovosť novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá bola zdôvodňovaná hrozbou infridžmentu. A ajhľa, ani slávna novela Európskej komisii údajne nestačí. Prečo asi?,“ kladie rečnícku otázku M. Ovseník a pokračuje: „Protestnú nótu ideme distribuovať novej EK, novým europoslancom. Zaktualizujeme ju na základe našich poznatkov o „byrokratickú šikanu“, ku ktorej prispela na Slovensku aj Európska komisia.“

V protestnej nóte neštátni vlastníci lesov okrem iného uvádzajú: „Žiadame, aby Európska komisia v prípade, že vyvíja tlak na Slovenskú republiku na plnenie záväzkov v oblasti ochrany prírody, žiadala aj adekvátne uistenie, že nie sú porušované vlastnícke práva súkromných vlastníkov pôdy. Žiadame Európsku komisiu, aby sa dôkladne oboznámila zo všetkými projektami financovanými z Operačného programu Životné prostredie, Prioritná os: 5. Ochrana a regenerácia prírodného prostredia a krajiny v programovom období 2007-2013, realizovanými najmä v období 2012-2015 (monitoringy, programy záchrany a starostlivosti) a poučila sa pri použití peňazí v novom programovom období 2014 - 2020, pretože procesy nevhodného použitia európskych peňazí, ako sa javí pokračujú.

Dôkazom je schválený projekt „realizácia programov starostlivosti o veľké šelmy na Slovensku za 8 miliónov eur, ktorého výstupom budú autá, klietky v ZOO a hradenie povinných škôd, ktoré ušetria peniaze v štátnom rozpočte – ale prírode nepomôžu! Žiadame, aby sme ako obhospodarovatelia pôdy boli aktívne a reálne zapájaní do všetkých, aj následných procesov ochrany prírody v podobe zabezpečovania opatrení manažmentu krajiny, najmä na základe zmluvnej starostlivosti súkromnými obhospodarovateľmi pôdy, založenej na jasných, v zmluvách upravených pravidlách.“

Jozef Marko

Prečítané: 2326
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.