Logo
Vytlačiť túto stránku

PES, o ktorom sa breše

V priebehu posledných mesiacov naozaj intenzívne počúvame, ako spoločnosť požaduje a využíva ekosystémové služby lesov. Väčšinou sa spomína ochrana biodiverzity, rekreácia, alebo podľa počasia, buď ochrana pred povodňami, či zmierňovanie horúčav. Niekedy sa hovorí aj o viazaní uhlíka v boji s klimatickou zmenou. Akoby do protiváhy sa ale vždy stavia produkcia dreva, čo vedie k názoru, že pre posilnenie požadovaných ekosystémových služieb je potrebné znížiť jeho ťažbu. A keďže príjmy za drevo vytvárajú finančné zdroje, otvára sa otázka platieb za ekosystémové služby (PES). A tu je ten PES zakopaný. Kto to zaplatí?

Doporučený Ilustračné foto porastov z Mestských lesov Banská Bystrica Foto Jozef Marko Ilustračné foto porastov z Mestských lesov Banská Bystrica

Národné lesnícke centrum a Lesnícka fakulta TU Zvolen rieši APVV projekt s akronymom TestPESLes, v rámci ktorého sme sa opýtali viac ako 300 obyvateľov Banskej Bystrice a asi 600 Bratislavčanov na pár otázok o ekosystémových službách a spôsobe financovania zmeny hospodárenia v lesoch v okolí týchto sídel.

Za najvýznamnejšie ekosystémové služby v okolí miest považujú zhodne tie, ktoré súvisia s vodou a vodným režimom, potom nasleduje klíma, biodiverzita, rekreácia a viazanie uhlíka v dreve. Kvôli rekreácii, vode, klíme a biodiverzite je potrebné znížiť ťažbu dreva v lesoch v okolí Bratislavy podľa  92% opýtaných. V okolí Bystrice si to myslí 75 % opýtaných.

Pozitívne je, že klimatický, vodný, biodiverzitný aj rekreačný PES by mal podľa viac ako 80 % Banskobystričanov a 70 % Bratislavčanov ostať u obhospodarovateľa lesa. Medzi navrhovanými spôsobmi financovania PES prevládajú tie, ktoré sú z verejných zdrojov. Teda, či už sa obhospodarovateľ lesa rozhodne chovať psa dobrovoľne, alebo mu ho nanútia, kŕmiť by ho mal najmä štát... V Bratislave 63% a v Banskej Bystrici 55 % opýtaných uprednostňuje verejné schémy financovania ekosystémových služieb.

Nájde štát na granule?

Ďalšie výsledky výskumu aj podrobnejšie analýzy radi poskytneme ochrancom psov, prírody, lesa aj všetkým ostatným záujemcom.

Ing. Zuzana Sarvašová, PhD.

(Autorka je pracovníčkou Národného lesníckeho centra – Lesníckeho výskumného ústavu a zodpovednou riešiteľkou projektu TestPESLes)

 

Prečítané: 3976
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.