Logo
Vytlačiť túto stránku

Všimli sme si: Úprimná spolupráca a partnerstvo - to je cesta. Nie chytráctvo

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska v dnešnom statuse na sociálnej sieti reaguje na obvinenia ekoaktivistov, že šíri nepodložené tvrdenia o zámere ochranárov vyhnať vlastníkov lesov z národných parkov, aby tam mohli robiť biznis.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Nuž okrem niektorých materiálov, vrátane príloh zákona o štátnom rozpočte na rok 2020, v ktorom sa opisuje ako jedna z inovatívnych foriem financovania národných parkov je výber vstupného, samozrejme štátom, ktorému údajne bráni doterajšie súkromné vlastníctvo pôdy (áno, toto je napísané vo vládnych dokumentoch - štátu vadí právo určitej skupiny obyvateľstva, ktorá ho má zaručené ústavou!) aj článok (portál Aktuality.sk: Nenápadné trasy plné krás. Aj dovolenka na Slovensku môže byť ekologická) o niečom svedčí. Ukazuje, kto všetko má, resp. môže mať záujem robiť biznis v horách. A súkromný vlastník a obhospodarovateľ lesa mu v tom prekáža.

Bolo by preto už načase vypočuť si odporúčania ÚNIE a použiť Dobrú prax z demokratickej západnej Európy, kde nechceli vyhnať svojich horalov z hôr. Perfektným príkladom je prírodný, nie umelo pomenovaný národný park Beverin vo Švajčiarsku. Ten bol pozitívnou inšpiráciou dvom slovenským riaditeľom správ chránených území, ktorí tam boli na exkurzii a začali presadzovať najmä myšlienky partnerstva aj v ich územiach s väčšími či menšími  úspechmi - samozrejme ovplyvnené politickou nevôľou.

Ale chceli a najmä zapojili miestnych do systému. A tak napr. dnes za údržbu turistických chodníkov, ktoré udržiavajú vlastníci lesnej pôdy, ich štát podporuje pevnou čiastkou za bežný meter turistickej trasy, ktorá ide po ich pozemkoch. A preto im aj dovolí, aby prešli pomedzi jeho kravy na horských lúkach a pasienkových lesoch. Pod podmienkou, že uvedomelí turisti po otvorení oplôtka tento aj za sebou uzatvoria! Čo poviete, bol by to raj na Slovensku? A stačí tak málo - úprimná spolupráca,“ uvádza sa v statuse na stránke ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti.  

Neostáva iné, len súhlasiť. Najmä s tým, že takáto spolupráca ochranárov s vlastníkmi a obhospodarovateľmi lesov musí byť mienená úprimne. Pokrytectvo a chytráctvo už totiž na ľudí, ktorí reálne vlastnia a starajú sa o lesy, prestali platiť.

Jozef Marko

 

Prečítané: 1809
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.