Logo
Vytlačiť túto stránku

Fabova hoľa: Bijú sa tu zákony a odskáče si to lesník

V roku 2004 lesníci a ochranári riešili na Fabovej holi dilemu. Vetrová kalamita spôsobila, že obidve skupiny stáli pred kardinálnou otázkou – aktívne spracovať alebo pasívne ponechať víchricou poškodené porasty bez zásahu človeka? Lesníci vtedy argumentovali tým, že polámané a vyvrátené smrečiny napadne lykožrút, zničí tunajšie porasty a rozšíri sa aj do okolitých hospodárskych lesov. Ochranári nesúhlasili a presadili ponechanie na prírodu, aby si sama poradila s vetrom i podkôrnikom. S Ing. Jánom Švančarom, vtedajším vedúcim odboru usmerňovania lesníckych činností na generálnom  riaditeľstve štátneho podniku LESY SR sme boli pri tom, keď sa priamo v teréne rozhodovalo o ďalšom osude Fabovej hole, symbolu Muránskej planiny a lokality s vychýrenými tokaniskami tetrova hlucháňa.

Doporučený Rozpadajúce sa porasty na Fabovej holi Foto Jozef Marko Rozpadajúce sa porasty na Fabovej holi

Ing. Ján Švančara je už na dôchodku. Zaujímalo ma, ako hodnotí stav lesov na Fabovej holi tento skúsený lesnícky odborník, ktorý navyše žije na Horehroní od roku 1978, po šestnástich rokoch od prijatia tohto verdiktu. Niekoľko hodín sme spoločne prechádzali jednotlivé časti Fabovej hole, nachádzajúce sa v 5. najprísnejšom stupni ochrany prírody a prezerali si následky bezzásahového režimu. Predierali sme sa popadanými stromami a dávali veľký pozor, aby nám niektorý zo suchárov nepadol na hlavu. Dvojstranovú reportáž z tejto lesníckej terénnej pochôdzky zverejníme v letnom dvojčísle časopisu LES & Letokruhy. Ako pozvánku k jej prečítaniu dnes uverejňujeme odpoveď Ing. Švančaru na otázku, komu vlastne slúži príroda v takom stave, v ako sme ju našli v súčasnosti na Fabovej holi.

„Skôr by som povedal, komu neslúži. Pretože si tu neviem predstaviť turistu ani poľovníka. Nejakú formu rekreácie absolútne vylučujem, pretože toto je neschodný terén. Ak by mal slúžiť vedeckému výskumu, tak to si možno viem predstaviť - za určitých podmienok. Myslím si, že tento problém by mal byť riešený komplexne na medzirezortnej úrovni a takým štýlom, aby tieto prísne chránené a bezzásahové zóny neovplyvňovali hospodárske lesy, pretože ekonomika nášho štátu na tento stav dopláca.

Nedokážem vyčísliť finančný efekt z takéhoto porastu, pretože nevieme zatiaľ oceniť všetky funkcie lesa, ale ak by som tu mal oceniť rekreačnú funkciu, tak je nulová. Ak by som mal oceniť poľovnícku funkciu, zver tu nájde nejakú ochranu, ale musí to mať ťažké pohybovať sa tu.

Neváľal by som riešenie na tunajšieho lesníka, ktorý nemá dostatočné finančné prostriedky a nemá dostatočné legislatívne prostriedky. Bijú sa tu jeden zákon s druhým, jedna norma s druhou, každý rezort vyžaduje svoje a lesník to tu všetko odskáče po fyzickej stránke a trpí na túto legislatívnu nedostatočnosť. Propagácia týchto území zo strany extrémnych ochranárov je zástierkou pre získanie prestíže a finančných prostriedkov, ale čo sa týka efektu plnenia funkcií lesa, najmä turistickej a rekreačnej, tak tu nevidím schodnú cestu,“  odpovedal J. Švančara.

Jozef Marko

Prečítané: 3127
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.