Logo
Vytlačiť túto stránku

Českí vlastníci lesov: Lykožrút je horší ako koronavírus

Rozpad smrečín nebývalého rozsahu v dôsledku klimatických zmien a vetrových a podkôrnikových kalamít trápi nielen vlastníkov a obhospodarovateľov lesov na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku, Rakúsku a ďalších krajinách, z ktorých prichádzajú správy o pripravovanej alebo realizovanej masívnej podpore štátu pre lesníctvo, aby sa podarilo následky kalamít zvládnuť. V Česku o jej výške lesomajitelia s politikmi a štátnymi úradníkmi intenzívne rokujú, o čom svedčí aktuálna informácia, zverejnená na českom portáli Seznam.cz.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

 „Podkôrniková kalamita je pre štát omnoho väčšie riziko ako pandémia, ktorá prejde. Kalamita ale bude pokračovať ďalej a jej následky pre prírodu budeme dávať dohromady desiatky rokov, a i tak nebude naša krajina taká ako predtým. Veď len za niekoľko posledných rokov v Česku ubudla pätina objemu smrekových porastov, to je strašné číslo,“ apeluje na vládu predseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) František Kučera, ktorý hovorí za takmer 1,5 tisíc vlastníkov lesov, ktorým patrí celkovo pätina rozlohy lesov v Českej republike.

Čiastku, ktorú žiada od štátu pre súkromných vlastníkov lesov ako pomoc v boji s podkôrnikovou kalamitou, vyčíslil SVOL na na 5,2 miliardy korun. Veľké piatkové rokovanie (29. mája) so zástupcami ministerstiev však povzbudivé výsledky neprinieslo. „Sme stále vo fáze prísľubov. Podľa ministerstva poľnohospodárstva majú pre neštátnych vlastníkov len štyri miliardy korún. Pokiaľ sa rozdiel nepodarí zabezpečiť, vlastníci budú v zložitej situácii,“ cituje Seznam.cz predsedu SVOL Františka Kučeru.

Link na celý článok:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kurovec-je-horsi-nez-koronavirus-lesnici-chteji-po-statu-pet-miliard-108007

 

Prečítané: 2235
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.